Notepad konačno dobija tabove

Jedna od aplikacija u Windows-u, koja je najduže odolevala unapređenjima je svakako Notepad. To se promenilo pojavom Windows-a 11, kada su napravljene neke male izmene ovom tekst editoru. Kako stvari stoje, izgleda da će Notepad konačno dobiti ozbiljan „upgrade“, odnosno opciju koja će ga približiti popularnim tekst editorima nezavisnih proizvođača.

PCPress.rs Image

Prema nezvaničnim informacijama koje su procurele, Notepad u Windows-u 11 će izgleda dobiti tabove. Ova informacija se pojavila na Twitteru, a okačio ju je jedan od Microsoft product manager-a. Međutim, samo nekoliko minuta kasnije, tweet je obrisan. Screenshot koji je postavljen uz poruku pokazuje dva taba i ukazuje da je u pitanju interno testiranje, koje bi moglo da postane dostupno Windows Insider-ima, u nekoj bližoj budućnosti.

Dodavanje tabova omogućava znatno veću fleksibilnost i efikasnost u radu. Stoga je Microsoft već dodato tu opciju u Windows 11 File Explorer-u, čime je znatno smanjio „žongliranje“ između više otvorenih prozora prilikom kopiranja fajlova. Interesantno je da je još pre nekoliko godina testirana varijanta File Explorer-a sa tabovima na Windows 10 OS-u, ali je ona iz nama nepoznatih razloga bila odbačena i napuštena.

Pročitajte i:  Microsoft počeo da prikazuje Windows 11 reklame u Windows-u 10

Inače, prva verzija Notepad-a pojavila se još 1983. godine, u MS-DOS okruženju. Od tada, ako se izuzme „face-lifting“ i prilagođavanje novim grafičkim interfejsima, ova aplikacija gotovo da nije funkcionalno unapređivana. Pri tome, ona je i dalje veoma često upotrebljavana, pa se nadamo da će mogućnost rada sa tabovima, uskoro postati deo zvaničnog Notepad-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,