BIZIT plus

Notepad: prvi ozbiljan update u 33 godine

Microsoft-ova aplikacija Notepad nije se mnogo menjala od 1985. godine kada je prvi put predstavljena, međutim sa sledećom nadogradnjom Windows-a doživeće nekoliko manjih ali korisnih promena.

Kao prvo, opcija find/replace dobiće „wrap around“ mogućnost, odnosno pretraživaće ceo dokument, bez obzira gde se u njemu kursor nalazio (a ne samo od trenutne pozicije kursora do kraja dokumenta). Find/replace prozor pamtiće i ranije unesene vrednosti i tako dodatno olakšati rad, a u polje za pretraživanje automatski će unositi deo teksta koji je u trenutku njegovog otvaranja označen u dokumentu.

Notepad će moći da prikazuje i zumirani tekst, a u slučajevima kada je uključena opcija „word wrap“ biće moguće videti statusnu traku u dnu prozora i na njoj položaj kursora (to jest broj linije i stupca) – što do sada nije bilo moguće. Ažurirani Notepad biće bolje prilagođen za rad sa velikim datotekama, označavanje teksta korišćenjem tastature biće unapređeno, kao i još nekoliko sitnica koje su do sada ovom programu nedostajale, objavila je kompanija na svojim zvaničnim stranicama.

Pročitajte i:  Microsoft je nadogradio besplatnu verziju Copilot-a na GPT-4 Turbo

Insajderi će sve ove promene dobiti sa nadogradnjom na Windows 10 Insider Preview Build 17713, a svi ostali sa većom Redstone 5 nadogradnjom, krajem ove godine.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: