BIZIT plus

Nova baterija omogućava punjenje električnih automobila za samo 10 minuta

Kada su električni automobili u pitanju vozači su obično najviše zabrinuti u vezi sa rastojanjem koje neki model može da pređe po jednom punjenju. Moderniji automobili imaju veće kapacitete, ali je punjenje i dalje jedan od najkompleksnijih problema, budući da, iako se bitno popravilo, i dalje zahteva više vremena za punjenje nego što je potrebno da se u dizel modele natoči gorivo.

PCPress.rs Image

Zahvaljujući istraživačima sa Penn State univerziteta to bi uskoro moglo da se promeni, budući da veruju da su pronašli rešenje za ovaj problem, a uz pomoć nove baterije koja bi za samo 10 minuta mogla da nadoknadi 80% energije. Iako je punjenje običnog rezervoara i dalje brže, radi se o značajnom napretku koji bi mogao da umanji anksioznost kod vozača električnih automobila.

Rešenje ne podrazumeva super-punjenje za litijum-jonske baterije, budući da se, kada se to pokuša, formiraju takozvani litijumski „tanjiri“ koji umanjuju kapacitet baterije. Rešenje bi, tvrde istraživači, moglo da bude u zagrevanju baterije do visokih temperatura, budući da se tako sprečava formiranje „tanjira.“

Pročitajte i:  Tesla spušta cenu FSD-a na 99 dolara mesečno 

PCPress.rs Image

Baterije su tokom testiranja bez zagrevanja počele da formiraju „tanjire“ posle 60 ciklusa, da bi se nakon zagrevanja uspelo da se baterije napune čak 2.500 hiljade puta, a da se litijum „tanjiri“ ne formiraju. Iako još uvek nije sigurno da bi ova tehnologija brzog punjenja mogla da se koristi u budućnosti, stručnjaci sa Penn State univerziteta veruju da će vreme punjenja uskoro uspeti da skrate na pet minuta.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: