Nova baterija omogućava punjenje električnih automobila za samo 10 minuta

Kada su električni automobili u pitanju vozači su obično najviše zabrinuti u vezi sa rastojanjem koje neki model može da pređe po jednom punjenju. Moderniji automobili imaju veće kapacitete, ali je punjenje i dalje jedan od najkompleksnijih problema, budući da, iako se bitno popravilo, i dalje zahteva više vremena za punjenje nego što je potrebno da se u dizel modele natoči gorivo.

PCPress.rs Image

Zahvaljujući istraživačima sa Penn State univerziteta to bi uskoro moglo da se promeni, budući da veruju da su pronašli rešenje za ovaj problem, a uz pomoć nove baterije koja bi za samo 10 minuta mogla da nadoknadi 80% energije. Iako je punjenje običnog rezervoara i dalje brže, radi se o značajnom napretku koji bi mogao da umanji anksioznost kod vozača električnih automobila.

Rešenje ne podrazumeva super-punjenje za litijum-jonske baterije, budući da se, kada se to pokuša, formiraju takozvani litijumski „tanjiri“ koji umanjuju kapacitet baterije. Rešenje bi, tvrde istraživači, moglo da bude u zagrevanju baterije do visokih temperatura, budući da se tako sprečava formiranje „tanjira.“

Pročitajte i:  IN MEMORIAM: Prof. Vladimir Ajdačić (1933-2021)

PCPress.rs Image

Baterije su tokom testiranja bez zagrevanja počele da formiraju „tanjire“ posle 60 ciklusa, da bi se nakon zagrevanja uspelo da se baterije napune čak 2.500 hiljade puta, a da se litijum „tanjiri“ ne formiraju. Iako još uvek nije sigurno da bi ova tehnologija brzog punjenja mogla da se koristi u budućnosti, stručnjaci sa Penn State univerziteta veruju da će vreme punjenja uskoro uspeti da skrate na pet minuta.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,