BIZIT plus

Nova pravila EU o intelektualnoj svojini

EU je predložila nova pravila o intelektualnoj svojini koja treba da umanje birokratiju i olakšaju univerzitetima transfer tehnologije.

PCPress.rs Image

Nova pravila o obaveznom licenciranju u kriznim situacijama su još uvek predmet rasprave Evropskog parlamenta i Saveta ministra EU, gde vlade mogu da dozvole korišćenje patentiranih pronalazaka bez saglasnosti nosilaca patenta.

Predloženi propisi o obaveznom licenciranju, zajedno sa pravilima o standardima bitnih patenata koje pokrivaju IKT i zakonodavstvo o dodatnoj zaštiti stvoriće transpranetniji i efikasniji okvir prava intelektualne svojine.

Novi sistem uključuje i stvaranje jedinstvenog suda za patente koji ima nadležnost nad novim patentima i nad evropskim patentima starog sistema. Stari sistem mora biti validiran od strane nacionalnog zavoda za patente kako bi stupio na snagu u ciljnim državama.

Novi jedinstveni pateneti nude istu zaštitu kao evropski pateteni, ali čine sistem patenata efikasnijim tako što se primenjuju na sve zemlje kroz jedinstvenu aplikaciju. Trenutno su ovoj aplikaciji pridružene 17 država a očekuje se da će se i ostale države EU ratifikovati u sistem. Ova opcija nije dostupna evropskim zemljama koje nisu članice EU.

Pročitajte i:  Evropska komisija prekršila pravila EU o privatnosti korišćenjem Microsoft-ovog softvera

Izvor: universityworldnews.com

Facebook komentari: