Četiri napredna podešavanja Gboard-a za brže kucanje na Androidu

Kada ste opsednuti efikasnošću, svaka dodatna sekunda koju uštedite u svom rutinskom poslu apsolutno se sabira.

PCPress.rs Image

Prilagodite svoje iskustvo kucanja na Androidu s ovim promenama oblika za Gboard

I čak ako niste stalni tragač za produktivnošću, neka jednostavna podešavanja na vašem mobilnom uređaju mogu ići iznenađujuće daleko.

Jedno od najboljih mesta gde možete sebi pružiti pojačanje u štednji vremena jeste tastatura vašeg pametnog telefona. Iako smo se tokom vremena navikli na nju, unos teksta na dodirnom ekranu je inherentno nezgrapan i često ergonomski nespretan. Ali Gboard, Googleova tastatura za Android ima neke fantastične napredne opcije za poboljšanje svoje prisutnosti i čini je lakšom i prirodnijom za upotrebu prema vašem specifičnom stilu kucanja.

Svako od ovih podešavanja zahtevaće manje od jednog minuta da se izvrši. I kada otkrijete koji tačno setup najbolje funkcioniše za vas, uštedeće vam brojne sekunde tokom celog dana.

Gboard Android podešavanje #1: Prilagođena visina tastature

Naše prvo Gboard Android podešavanje je najnoviji dodatak i čini se da je dostupno većini vlasnika Android telefona u ovom trenutku.

To je praktičan način da brzo promenite visinu vaše tastature na ekranu kako biste povećali veličinu i razmak tipki – ili, obrnuto, da smanjite celu stvar kako biste zauzeli manje vidljivog prostora.

Da biste to isprobali i pronašli pravu visinu za vas:

 • Dodirnite bilo koje polje za unos teksta da biste pozvali Gboard.
 • Potražite ikonu u obliku pravougaonika s strelicama u gornjem levom i donjem desnom uglu u vrhu vaše tastature. Ako je ne vidite tamo, dodirnite ikonu u gornjem levom uglu Gboard-a da je pronađete u punom meniju opcija.
 • Dodirnite tu ikonu, zatim koristite prst da povučete gornji ili donji deo tastature gore ili dole da biste je učinili višom ili nižom.
 • Dok ste tamo, takođe pritisnite i držite ikonu sa četiri strelice koje pokazuju napolje i pomerite tastaturu dok ne završi na mestu koje vam odgovara.
 • Obavezno dodirnite ikonu sa potvrdnim znakom kada završite kako biste sačuvali promene.

Igrajte se s podešavanjima dok ne pronađete visinu i raspored koji vam je najudobniji – zatim uživajte u svom optimizovanom Android iskustvu kucanja.

Gboard Android podešavanje #2: Plutajuća tastatura

Sledeće podešavanje za Gboard odnosi se na ideju oblikovanja tastature do još većih visina. Omogućava vam potpuno odvajanje Gboard-a sa dna ekrana, podešavanje njegove veličine ne samo u visini, već i u širini, i postavljanje bilo gde želite na ekranu.

Može biti izuzetno korisno na gotovo svakom tipu Android uređaja, ali je posebno korisno na tabletu, preklopnom uređaju ili nekom drugom uređaju sa velikim ekranom – gde postavljanje tastature na određeno područje ekrana može znatno olakšati, ubrzati i ergonomski prilagoditi kucanje.

I, kao i prethodno, to je neverovatno jednostavno podešavanje koje možete lako izvršiti:

 • Ponovo dodirnite bilo koje polje za unos teksta da biste pozvali Gboard.
 • Ovog puta potražite ikonu koja podseća na tastaturu s linijom ispod nje – ili, ako više volite, na čudovište sa smešnim malim robotom – u gornjem redu vaše tastature. I opet, ako je ne vidite tamo, dodirnite ikonu sa četiri kvadrata u gornjem levom uglu Gboard-a da biste je pronašli u punom meniju opcija.
 • Dodirnite ikonu tastature, zatim pritisnite i držite horizontalnu liniju na dnu tastature da je pomerite bilo gde na ekranu – i, kada je pustite, dodirnite prstom bilo koji ugao tastature i kliznite dijagonalno unutra ili van kako biste promenili veličinu tastature.

Ako ikada odlučite da želite ponovo postaviti tastaturu nazad u njen podrazumevani položaj, možete dodirnuti istu tu ikonu u gornjem redu još jednom – ili, za još brži (i zabavniji!) način da isto postignete, jednostavno pomerite Gboard nadole dok ne dodirne dno ekrana i zatim pustite.

Gboard Android podešavanje #3: Optimizacija za jednu ruku

Ako obično držite telefon jednom rukom i kucate sa istim prstima, ovo sledeće Gboard podešavanje je baš za vas.

Samo nekoliko brzih dodira omogućiće vam da pomerite svoju tastaturu Androida na levo ili desno stranu ekrana kako biste je olakšali pristupanje prstima kojima upravljate.

Evo trika:

 • Dodirnite bilo koje polje za unos teksta da biste pozvali Gboard.
 • Pronađite ikonu koja izgleda kao ruka koja drži kvadratnu palačinku. Ako je ne vidite u gornjem redu Gboard-a, dodirnite ikonu u gornjem levom uglu tastature da je pronađete.
 • Kada je imate ispred sebe, dodirnite tu ikonu, a vaša tastatura će se pomeriti na levo ili desno stranu ekrana. Zatim možete promeniti sa koje strane se poravna dodirivanjem strelice prema levo ili desno uz njenu stranu.

Gboard Android podešavanje #4: Delilac ekrana

Naše poslednje Gboard Android opcije ograničeno je samo na uređaje sa većim ekranima – tabletima i preklopnim telefonima, konkretno, u njihovom rasklopljenom stanju.

U tim okruženjima, sada možete podeliti tastaturu na odvojene leve i desne sekcije radi (teorijski) jednostavnijeg kucanja koristeći samo palce.

Da biste to probali:

 • Dozovite Gboard.
 • Potražite ikonu u gornjem redu koja prikazuje kutiju sa tačkama unutar, podeljenu između leve i desne strane.
 • Dodirnite je da biste prešli na podešavanje podeljene tastature – a ako želite onemogućiti režim podeljenosti i vratiti se na standardnu konfiguraciju tastature, ponovo dodirnite istu ikonu (koja će u ovom trenutku pokazivati tačke koje nisu razdvojene).

I to je to: četiri podešavanja da vaša Android tastatura radi onako kako želite.

Pronađite pravi setup za vaš trenutni uređaj i lične preferencije kucanja i posmatrajte kako vaša mobilna produktivnost raste.

Izvor: Computerworld

Facebook komentari:
SBB