Nova umetnost: Kako zvuče električna vozila?

Umetnik Yuri Suzuki sa svojim timom radi na dizajnu zvuka za motore električnih automobila. U pitanju je projekat koji istražuje odnos građana prema zvukovima koji ih okružuju, s posebnim osvrtom na promene u saobraćaju.

PCPress.rs Image

Projekat se fokusira i na bezbednost pešaka, budući da je prilično opasno što se električna vozila uopšte ne čuju. Građani su navikli da čuju kada im se vozilo približava, pa se tokom učestvovanja u saobraćaju oslanjaju i na čulo sluha. Suzuki je upravo zbog toga dizajnirao dva zvuka motora za inače tiha električna vozila – jedan je inspirisan zvukom motora tradicionalnih vozila, a drugi se menja kada vozilo usporava ili ubrzava.

Tim radi i na tome da zvuk motora prilagodi vlasniku vozila, dobu dana, te aktivnosti za koju se vozač sprema, kao i lokaciji – nežniji zvukovi namenjeni su mirnim predelima. Očekuje se da će novi dizajn zameniti dosadne zvukove običnih automobila, a eksperti tvrde da mogućnost menjanja zvukova utiče na bolje iskustvo vožnje, ali i na to da se vlasnik odgovornije ponaša u saobraćaju.

Pročitajte i:  Baidu Apollo robotaksi sa 60% nižom cenom 

Izvor: Mashable

Facebook komentari: