ERP 2024

Amazon uveo novih 50 električnih kamiona

Amazon raspoređuje 50 električnih kamiona za teške uslove rada u Kaliforniji, za koje tvrdi da je najveća takva flota u zemlji. Kompanija kaže da novi kamioni predstavljaju važan korak u njenoj misiji da eliminiše zagađenje iz svojih globalnih operacija – čak i kada su emisije ugljenika porasle poslednjih godina. 

PCPress.rs Image

Amazon navodi da će kamioni biti integrisani u operacije u kojima se roba premešta od kontejnerskih brodova u lukama do centara za ispunjenje, kao i operacije srednje milje, u kojima se paketi transportuju od centara za isporuku do centara za isporuku. Odatle će paketi biti utovareni u Amazonovu flotu od poslednje milje, čiji deo su električni kombiji za dostavu koje proizvodi Rivian. 

Teške kamione proizvodi Volvo VNR, odeljenje švedskog proizvođača automobila koji proizvodi traktorske prikolice klase 8. Volvo proizvodi nekoliko modela sa dometom do 275 milja, kapacitetom baterije od 565 kWh i vremenom punjenja od 0 do 80 procenata od 90 minuta. Kapacitet vuče može premašiti 66.000 funti, u zavisnosti od modela, a domet baterije će verovatno negativno uticati na veću težinu za vuču. 

Pročitajte i:  Xiaomi EV osnovao preduzeće sa CATL-om 

Neki od novih kamiona će raditi kao deo Amazonove flote za odvodnjavanje, premeštajući robu istovarenu sa teretnih brodova u luci Los Anđeles i Long Bič do njenog centra za ispunjenje u Santa Fe Springsu u Kaliforniji. Očekuje se da će desetak kamiona biti pušteno u rad do kraja godine. 

Za usluge srednje milje, Amazon očekuje da će rasporediti 35 električnih kamiona za otpremu robe između centara za ispunjenje i niza različitih lokacija, uključujući centre za sortiranje, vazdušne objekte i centre za isporuku. Odatle pakete preuzimaju Amazon-ovi dostavni kombiji za svoja poslednja putovanja. 

„Ponosni smo što smo do sada lansirali našu najveću flotu električnih teških vozila u Kaliforniji“, rekao je Udit Madan, potpredsednik Amazonovih operacija širom sveta, u izjavi. 

Amazon je rekao da će postići neutralnost ugljenika do 2040. Ali to bi mogao biti izazov s obzirom na sam obim emisija gasova staklene bašte kompanije. Amazon je 2022. godine proizveo 71,27 miliona metričkih tona ekvivalenta ugljen-dioksida, što je blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, ali i dalje više nego 2019. godine, kada se kompanija prvi put obavezala da će biti neutralna. 

Pročitajte i:  Musk: Robotaxi stiže 8. avgusta

To je bilo iste godine kada je Amazon sklopio sjajan ugovor sa Rivianom o kupovini 100.000 električnih kombija za dostavu. Od tada, Rivian je isporučio približno 10.000 električnih kombija za dostavu – ali je takođe okončao svoj ekskluzivni ugovor sa gigantom e-trgovine, oslobađajući ga da prodaje svoje kombije drugim vlasnicima flote. 

Da budemo sigurni, velika većina kamiona i kombija koji isporučuju vaše Amazon, FedEx i UPS pakete pokreću fosilna goriva. Mnoge kompanije planiraju da elektrifikuju svoje vozne parkove, ali stvarni broj pravih električnih vozila na putu danas je mali. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *