Računari i Galaksija

Nova umetnost: Rembrant i veštačka inteligencija

Kombinacija veštačke inteligencije i temeljnog istraživanja omogućila je novi pogled na Rembrantovu sliku Noćna straža. Naime, program je pomogao da se slika „vrati“ na originalne dimenzije, vekovima nakon što su neki delovi uklonjeni.

PCPress.rs Image

Rezultati su deo projekta Operation Night Watch i mogu da se vide u Rijksmuseumu u Amsterdamu. Izostavljeni delovi su odštampani kako bi se sastavila prvobitna celina – slika je završena 1642. godine, ali je 70 godina kasnije isečena, budući da nije mogla da stane na planirani zid. Tako je s leve strane uklonjen veliki deo, a slika je sečena sa svih strana.

PCPress.rs Image

Izgubljeni delovi Noćne straže nikada nisu pronađeni, ali su istraživači pronašli manju kopiju prvobitne slike. Nakon dve godine rada kreiran je AI model koji imitira Rembrantov stil, zahvaljujući čemu je uspeo da dopuni sliku. Jasno je da bi umetnik to uradio daleko bolje, ali kreatori tvrde da je i AI model dovoljno blizu.

Posetioci će sada moći da vide kako je slika izgledala u originalu, budući da su odštampani delovi postavljeni pored originala, pa sa leve strane mogu da se vide dva nova lica.

Pročitajte i:  Spotify testira AI-generisane plejliste

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,