Nova verzija Chat-GPT-a može da uči matematiku i flertuje

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza svog AI chatbota ChatGPT.

PCPress.rs Image

OpenAI ponovo ispred konkurencije

Naziva se GPT-4o, i biće dostupna svim korisnicima ChatGPT-a, uključujući i one koji nisu pretplaćeni.

Brža je od prethodnih modela i programirana je da zvuči pričljivo i ponekad čak i koketno u svojim odgovorima na podsticaje. Nova verzija može da čita i raspravlja o slikama, prevodi jezike i identifikuje emocije iz vizualnih izraza. Takođe ima i memoriju tako da može da se seti prethodnih podsticaja.

Može biti prekinuta i ima lakši ritam razgovora – nije bilo kašnjenja između postavljanja pitanja i dobijanja odgovora.

Problemi

Tokom live demonstracije koristeći glasovnu verziju GPT-4o, pružio je korisne sugestije o tome kako pristupiti rešavanju jednačine napisane na papiru – umesto jednostavnog rešavanja. Analizirao je neki računarski kod, prevodio između italijanskog i engleskog jezika i interpretirao emocije na selfiju nasmejanog muškarca.

Koristeći topli američki ženski glas, pozdravio je svoje podsticatelje pitajući ih kako su. Kada mu je upućen kompliment, odgovorio je: “Prestani, crvenim se!”.

Pročitajte i:  OpenAI sklapa dogovor o upotrebi Reddit sadržaja

Nije bio savršen – u jednom trenutku je pomislio da je nasmejani muškarac drvena površina, i počeo je da rešava jednačinu koja mu još nije bila pokazana. Ovo je nenamerno pokazalo da još uvek postoji put do rešavanja problema koje čine chatbote nepouzdanim i potencijalno opasnim. Ali ono što nam pokazuje jeste pravac kretanja OpenAI-a, koji namerava da GPT-4o postane sledeća generacija AI digitalnog asistenta, vrste turbo-napunjenog Siri-ja ili Hej, Google-a koji pamti šta mu je rečeno u prošlosti i može da interaguje izvan glasa ili teksta.

Ako je postojao proplem koji nije glasno izrečen, to je bio ekološki cenovnik ove tehnologije. Znamo da je AI žedniji za energijom od tradicionalnih računarskih zadataka, i što postaje složeniji, to više računarske snage zahteva. Nije bilo pomena održivosti tokom večeri.

Demistifikacija

Videli smo chatbote poput Grok i Pi Elona Muska, od saosnivača DeepMinda Mustafe Suleymana, koji su prioritetizovali “ličnost” svojih proizvoda, ali način na koji je GPT-4o bez problema obrađivao kombinaciju teksta, zvuka i slika sa trenutnim odgovorom čini da OpenAI bude ispred konkurencije.

Pročitajte i:  Integracija ChatGPT-a dolazi na Nothing Phone 2a i Phone 1

Naravno, trenutno imamo samo reči firme za to – to je bila njihova demostracija, pažljivo odabrana i vođena od strane njih. Biće interesantno videti kako će se GPT-4o nositi na velikoj skali sa milionima ljudi koji već koriste ChatGPT kako se bude širio.

Tehnološka direktorka OpenAI-a Mira Murati opisala je GPT-4o kao “magičan”, ali je dodala da će firma “ukloniti tu mistiku” tokom lansiranja proizvoda.

Interesantan i emotivan izbor reči: dok ova tehnologija postaje sve složenija i sve uverljivija kao saputnik – nije svesna ili magična, to je kompleksno programiranje i mašinsko učenje.

Postojale su glasine o partnerstvu između OpenAI-a i Apple-a i iako to još uvek nije potvrđeno, bilo je značajno tokom prezentacije da su korišćeni Apple proizvodi.

Još jedan udarac rivalima bio je timing ovog događaja, 24 sata pre nego što konkurentni Google treba da pokaže svoja najnovija dostignuća u vezi sa veštačkom inteligencijom na svom godišnjem događaju, Google IO.

Izvor: Bbc

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *