Novi 4G šampion Srbije!

Borba za 4G bazne stanice, pokrivenost stanovništva 4G signalom je počela pre nego što se 4G pojavio u Srbiji, a RATEL-ovi izveštaji uvek privlače dosta pažnje, jer predstavljaju uporedni prikaz stanja u našoj zemlji. Najnoviji izveštaj koji je osvanuo danas će dugo ostati upamćen u Srbiji po neverovatnom rastu pokrivenosti 4G signalom jednog od operatera.

Telenor nas je sve veoma prijatno iznenadio i na najbolji način odvukao pažnju od aktuelnih ponuda – Vip NEO paketa koje je ova kompanija ponudila za desetogodišnjicu poslovanja u Srbiji, ali i od Telenor promocije koja korisnicima koji produže svoje ugovore nudi 10 GB interneta tokom trajanja novog ugovora. Naime po novom RATEL izveštaju Telenor je bio najvredniji operater u prvom kvartalu 2017. pa je sa 730 novih 4G stanica u poslednjih godinu dana, procenat pokrivenosti teritorije 4G (LTE) signalom sa 9,95 porastao na neverovatnih 59,85 odsto (Telekom Srbija sa 15,64 na 19,81 odsto i Vip mobile sa 34,4 na 36,5 odsto). Shodno tome, porastao je i broj pokrivenosti stanovništva 4G mrežom, pa je taj rast kod Telenora 36,49 odsto – sa 53,78 na čak 90,27 odsto!, odnosno više od 10 odsto u odnosu na prvog sledećeg – Vip mobile. I Telekom i Vip su takođe zabeležili rast, ali ne tako drastičan – Telekom Srbija sa 60,95 na 66,58 odsto, a Vip mobile sa 78,2 na 79,93 odsto.

Pročitajte i:  Korisnici 5G u Indiji troše 3,6 puta više podataka u poređenju sa korisnicima 4G

Ukupan broj baznih stanica se takođe povećao, pa ih sad Telenor ima 7163, dok ni Telekom Srbija ni Vip mobile ne prelaze cifru od 5000.

„Imajući u vidu  da više od polovine ukupnog mobilnog internet saobraćaja u Srbiji prolazi kroz Telenor mrežu, želimo da našim korisnicima obezbedimo odličan 4G internet, gde god da se nalaze. Da smo u tome i uspeli, potvrđuje prvi izveštaj RATEL-a za ovu godinu. Pokrivenost stanovništva, kvalitet signala i brzina interneta jesu najvažnije karakteristike mreže za svakog korisnika, a naš prioritet je da obezbedimo konzistentnost njihovog iskustva u Telenor mreži u svakom trenutku, bilo gde u Srbiji“, rekla je Ingeborg Øfstuhus, generalna direktorka Telenora.

Pogledajte i: Video nadzor i zakonska usaglašenost – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,

5 thoughts on “Novi 4G šampion Srbije!

 • 22. 06. 2017. at 11:20
  Permalink

  Poštovani marko (nikola), u vesti je citirana samo izjava generalne direktorke kompanije Telenor, a informacije su iz zvaničnog izveštaja RATEL-a. Kako izgleda zvanično Telenor saopštenje možete videti na većini drugih portala koji su ga preneli isto od slova do slova. Ukoliko je zvanična državna institucija napravila grešku i pogrešno merila pokrivenost, to je već ozbiljan problem. Ne zavaravajte se, da je RATEL pogrešio prvi bi Vip mobile i Telekom Srbija digli glas. Kako je ovo vest stara tri dana, a demanta nema, to uglavnom znači da je izveštaj legitiman. Što se objektivnosti koju prozivate tiče, kako mislite da se RATEL-ove informacije provere? Da ih pitamo da li su pogrešili u zvaničnom izveštaju ili da neko od novinara sedne u automobil i da krene kroz celu Srbiju i vrši merenje 4G signala svakog operatera, pa onda to predstavi javnosti? Ne budite naivni. Uostalom, imate i objašnjenje koje je Telenor dao, vezano za povećanje pokrivenosti teritorije sa 116 baznih stanica kombinacijom frekventnih opsega.

 • 22. 06. 2017. at 09:26
  Permalink

  Korisnik Telenora godinama, jos od Mobtela, zbog lose pokrivenosti internetom i 4G bio sam prinudjen da predjem na Vip. Stalno sam na putu po Srbiji i uporedjujući ih Vip je daleko bolji. Da li ima i koliko baznih stanica manje ne znam, ali ono što kažem ovako iz ličnog iskustva, svi glavni putevi, autoput, Beograd kompletan i drugi gradovi stalno je 4g.

 • 22. 06. 2017. at 08:50
  Permalink

  ovo se zove marketing. novinar pise “objektivno” stvari koje nije proverio, vec samo preneo u celosti izveštaj Telenora. Sa povećanjem od 116 baznih stanica sigurno nisu mogli da pokriju dodatnih 50% teritorije.

 • 20. 06. 2017. at 12:47
  Permalink

  730 je broj novih LTE baznih stanica u proteklih godinu dana, ne kvartal za kvartal. Broj novih baznih stanica od Q4 2016 do Q1 2017 jeste 116.
  Što se tiče pokrivanja velikog dela teritorije sa ovim brojem baznih stanica, iz Telenora smo dobili odgovor da je efikasnom kombinacijom tehnologije i frekventnih opsega (1800 MHz i 800 MHz) za LTE maksimovan efekat novih baznih stanica. To nije ništa novo, agregacija se koristi već neko vreme

Comments are closed.