Novi algoritam za letenje bez pilota

Naučnici s Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) su razvili novu tehniku mašinskog učenja koja autonomnim vozilima i letelicama pomaže da se kreću i u vrlo kompleksnim uslovima.

PCPress.rs Image

Prema rezultatima mnogih testova autonomne letelice muku muče sa vratolomijama koje ljudski piloti obavljaju bez problema. Ili bar bez mnogo problema. Nova tehnika te poteškoće rešava mnogo bolje od svih prethodnih, a naučnici tvrde da je autonomno letenje s novim algoritmom desetostruko stabilnije nego pre.

Već se govori o budućim primenama, a ističu se roboti koji se koriste u slučaju neke prirodne katastrofe, te dronovi za dostavu. Algoritam će se sasvim sigurno naći i u samoupravljivim automobilima, kao sistem koji se aktivira u slučaju nužde, na primer kad vozilo proklizava.

Tu su i drugi eksperimenti:

Glavni cilj je da se autonomnim vozilima i avionima omogući da se snalaze u uslovima kada je kontrola izvan čovekove moći, a algoritam već nudi izbegavanje sudara s tlom i stabilizaciju pri letu na niskim visinama. Testovi su vršeni uz pomoć makete aviona, pa naučnici još moraju da rade na poboljšanjima, budući da će se algoritam drugačije ponašati u pravim, velikim letelicama.

Pročitajte i:  Arhitektonski grebeni mogu zaštititi obale 

Izvor: MIT

Facebook komentari: