SpaceX lansirao još 52 Starlink satelita

Sve je više Starlink satelita, a SpaceX je nedavno lansirao još 52 jedinice. To znači da ih je u Zemljinoj orbiti sada više od 4.200.

PCPress.rs Image

Zanimljivo je da se sateliti ponekad vide na noćnom nebu, što zbunjuje građane širom sveta. U februaru su mogli da se vide i iz Srbije, a sličnih „iznenađenja“ je bilo i pre, pa se još 2020. godine pisalo o grupi Starlink satelita koja se ukazala na nebu iznad Velike Britanije, kada su zainteresovani posmatrači mogli da vide 60 mikro-prilika kako prelaze put ka svojoj konačnoj destinaciji. Svetleće tačke su se ukazale i iznad delova Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a građani su opet bili u čudu.

Uloga satelita ipak nije da zabavlja građane, već da omogući pristup internetu i u zabačenim delovima sveta. Tokom ovog lansiranja su u svemir poslati stariji Starlink V1.5 modeli, a u prethodnim su to bile najnovije verzije – Starlink V2 Mini. Novi nude bolji širokopojasni opseg od starih, a prvi put su lansirani u februaru 2023.godine.

Gen2 sateliti će sasvim sigurno poboljšati pokrivenost u svim delovima Zemlje. Starlink trenutno ima više od milion aktivnih pretplatnika, uglavnom iz područja gde običnog interneta nema.

Pročitajte i:  SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

Izvor: Spaceflight Now

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

1 thoughts on “SpaceX lansirao još 52 Starlink satelita

  • 14. 06. 2023. at 15:21
    Permalink

    Uzeo je Zajedničko nebo i na njemu postavio Svoje satelite na kojima zaradjuje. Da plati svim zemljama iznad kojih se njegovi sateliti nalaze rentiranje prostora, i da se od tog novca plaćaju sirotišta.

Comments are closed.