Novi Android malver može da vas snima

Novi Android malver po imenu RatMilad špijunira žrtve, snima ih i krade lične podatke. Još uvek se nije raširio po celom svetu, ali bi to uskoro moglo da se dogodi.

PCPress.rs Image

U pitanju je spyware koji su bezbednosni eksperti nedavno otkrili, te upozorili da može da se koristi i za prisluškivanje. Pored toga se kradu i osetljivi podaci koji kasnije mogu da se koriste za iznuđivanje novca, te druge ucenjivačke strategije.

Spyware se distribuira preko lažnog generatora virtuelnih brojeva “NumRent, kojim se navodno aktiviraju nalozi na društvenim mrežama. Kada se instalira, aplikacija traži pristup osetljivim sekcijama na telefonu, te ih posle zloupotrebljava za instalaciju RatMilad malvera.

PCPress.rs Image

Ova aplikacija nije dostupna u Google Play Store-u i drugim online prodavnicama, pa se najviše deli preko Telegram-a. U njoj se krije malver koji najčešće ostaje neprimećen, jer je dizajniran da radi u pozadini.

Korisnicima se preporučuje da ne preuzimaju aplikacije koje nisu u nekoj od zvaničnih prodavnica i da vode računa o tome koje dozvole daju instaliranim aplikacijama. Oprez je najbolja mera zaštite.

Pročitajte i:  Funkcija Android Auto-a za sumiranje tekstova dok vozite se sada uvodi

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,