Novi Android virus se pretvara da je “Update sistema”

Istraživači koji se bave bezbednošću na telefonima saopštili su da postoji novi Android malver, koji se maskira kao “kritično ažuriranje sistema”, te može preuzeti potpunu kontrolu nad uređajem korisnika i ukrasti im podatke.

PCPress.rs Image

Zlonamerni softver je pronađen u aplikaciji pod nazivom „Ažuriranje sistema“ koju je potrebno instalirati izvan Google Play-a, Android prodavnice aplikacija. Jednom kada je korisnik instalira, aplikacija se sakriva i krišom šalje podatke sa uređaja žrtve na servere operatora.

U kompaniji za mobilnu zaštitu Zimperium, koja je otkrila malicioznu aplikaciju, rekli su da nakon što žrtva instalira zlonamernu aplikaciju, zlonamerni softver komunicira sa Firebase serverom operatera, koji može daljinski da upravlja uređajem žrtve. Špijunski softver može da krade poruke, kontakte, obeleživače pregledača i istoriju pretraživanja, snima mikrofonske pozive i ambijentalni zvuk i snima fotografije pomoću kamera telefona. Zlonamerni softver takođe prati lokaciju žrtve, pretražuje datoteke dokumenata i uzima kopirane podatke iz privremene memorije uređaja.

Zlonamerni softver se i vešto sakriva, ali i pokušava da izbegne hvatanje tako što smanjuje količinu mrežnih podataka koje troši postavljanjem delova fotografija na servere napadača, a ne cele fotografije.  Ovaj virus takođe snima najnovije podatke, uključujući lokaciju i fotografije.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

PCPress.rs Image

Izvršni direktor Zimperijuma Shridhar Mittal rekao je da je to verovatno bio deo ciljanog napada. “To je nešto najsofisticiranije što smo videli“, rekao je Mittal. „Mislim da je mnogo vremena i truda utrošeno na stvaranje ove aplikacije. Verujemo da postoje i druge ovakve aplikacije i trudimo se da ih pronađemo što je pre moguće.“

S obzirom da su istraživači potvrdili da je virus instaliran van Google Play prodavnice, sugeriše se da korisnici dobro provere pre nego što instaliraju bilo šta što nije na proverenim mestima poput Google Play-a. Takođe, navodi se da je najbolje da se aplikacije koje nisu na sigurnim mestima uopšte ne instaliraju.

 

 

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,