Računari i Galaksija

Novi Canon Hybrid IS – prvi hibridni stabilizator slike za kompenzaciju vibracija fotoaparata

hybridisKompanija Canon Inc. je najavila razvoj hibridnog stabilizatora slike (Hybrid Image Stabilizer  – IS),  prvi optički stabilizator slike na svetu koji kompenzuje i ugaone vibracije fotoaparata i vibracije zbog pomeranja. Ova tehnologija će biti ugrađena u zamenjive objektive SLR fotoaparata čije se komercijalno predstavljanje planira do kraja 2009. godine.
Uvedeno je nekoliko preventivnih metoda i korektivnih procedura kojima se kompenzuju greške prouzrokovane vibracijama fotoaparata. Canon je rad na pronalaženju načina kompenzacije vibracija započeo osamdesetih godina. 1995. godine predstavljen je objektiv EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM, prvi zamenjivi objektiv na svetu sa mehanizmom koji kompenzuje vibracije. Canon je od tada proizveo mnoštvo zamenjivih objektiva sa sposobnošću stabilizacije slike i sada se može pohvaliti dvadeset i jednim takvim objektivom u aktuelnoj ponudi, uključujući model EF 200mm f/2L IS USM, koji se odlikuje sa čak pet položaja zatvarača za potrebe korekcije zamućenja.
Nova Canon-ova tehnologija hibridne stabilizacije slike optimalno kompenzuje i ugaone (rotacione) i vibracije zbog pomeranja fotoaparata (linearno potresanje). Nagle promene ugla snimanja mogu da  rezultuju značajnim zamućenjem slika snimljenih pri standardnom fotografisanju, dok je zamućenje prouzrokovano vibracijama zbog pomeranja, kada se fotoaparat pomera paralelno u odnosu na objekat snimanja, izraženije u makrofotografiji i drugim vrstama fotografija snimljenih u krupnom planu.
Nova tehnologija hibridne stabilizacije slike uključuje senzor ugaone brzine koji prepoznaje stepen ugaonog pomeranja fotoaparata i koji se koristi u svim prethodnim mehanizmima za stabilizaciju slike, kao i novi senzor ubrzanja koji utvrđuje stepen linearnog pomeranja fotoaparata. U hibridnoj stabilizaciji slike koristi se i novi algoritam koji kombinuje izlazne podatke sa oba senzora i pomera sočiva da bi kompenzovao obe vrste pokreta. Hibridna stabilizacija slike dramatično povećava efekte stabilizatora, naročito pri snimanju makrofotografija, što se teško postiže tradicionalnim tehnologijama stabilizacije.
Kompanija Canon aktivno učestvuje u tekućem istraživanju i razvoju zamenjivih objektiva inkorporirajući tehnologiju „Hybrid IS“ i ima za cilj da se ona uskoro komercijalizuje i ugradi u širok spektar proizvoda.

Pročitajte i:  Nvidia drži 98 procenata GPU tržišta za data centre

Izvor: TVCOM

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,