ERP 2024

Fujitsu među prvim dobavljačima sa međunarodnim sertifikatom EPEAT

fujitsuKompanija Fujitsu objavila je sticanje međunarodnog ekološkog sertifikata za tehnološke proizvode u okviru programa „EPEAT”. EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) je sveobuhvatan globalan sistem registrovanja ekoloških informatičkih proizvoda („Green IT”), koji trenutno obuhvata preko 1000 registrovanih proizvoda i više od 30 proizvođača.
Masataka Fuđi (Masataka Fujii), direktor Odeljenja za ekološko projektovanje pri centrali kompanije Fujitsu u Tokiju, pozdravio je ovu ekspanziju rečima: „Fujitsu ceni i podržava napore za globalizacijom EPEAT klasifikacije i načina obeležavanja proizvoda. U mnogim zemljama ovaj sistem će pomoći da se bolje sagledaju dobrobiti po životnu sredinu od proizvoda zasnovanih na našim principima ekološkog inoviranja, „FUJITSU Green Policy Innovation.”
Sticanje sertifikacije EPEAT je važan „Green IT„ korak za Fujitsu, koji potvrđuje  usmerenje kompanije ka inovacijama i efikasnosti. Njemu je prethodilo predstavljanje prvog „0-Watt standby” PC računara, početkom ove godine, kao i sopstvenog sistema obeležavanja ekoloških proizvoda „Green IT label” koji će ostati u upotrebi zajedno sa sertifikacijom EPEAT.
Izvršni direktor programa EPEAT, Džef Omelčak (Jeff Omelchuck), izjavio je: „Pozdravljamo Fujitsu zbog važne podrške ekološkoj elektronici širom sveta. Upotrebom standarda EPEAT i učešćem u sistemu ključnih igrača, kompanije poput Fujitsu-a pomažu naručiocima da prepoznaju i na tržištu odaberu najodgovorniju elektroniku prema životnoj sredini.”
Naručioci i proizvođači IT-ja takođe mogu da izračunaju koristi od proizvoda registrovanih u EPEAT-sistemu preko „onlajn“ alata „Electronics Environmental Benefits Calculator”, koji je razvijen u saradnji sa Američkom agencijom za zaštitu životne sredine (EPA) i Univerzitetskog centra za čiste proizvode u Tenesiju.

Program EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) evaluira stone i prenosive računare i monitore na osnovu 51 ekoloških kriterijuma koje su konsenzusom usvojili ključni nosioci, uz podršku Američke agencije za zaštitu životne sredine (EPA). Sistemom EPEAT upravlja Savet ekološke elektronike (Green Electronics Council), neprofitna organizacija sa centralom u Portlandu, država Oregon.
U poređenju sa uobičajenom računarskom opremom, svi računari registrovani u sistemu EPEAT smanjili su nivo kadmijuma, olova i žive u cilju zaštite zdravlja korisnika i životne sredine. Oni su energetski efikasniji, čime se smanjuje emisija štetnih gasova i efekata staklene bašte koji izazivaju neželjene klimatske promene. Ovi proizvodi se takođe lakše nadograđuju i recikliraju. Tačnije, proizvođači moraju da ponude opcije ekološkog recikliranja za proizvode registrovane u okviru sistema EPEAT.

Izvor: TVCOM

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,