Top50 2023

Novi Chrome donosi ozbiljne promene

Prethodne dve verzije Chrome-a imale su samo po jednu ili dve vidljive promene, a većina se odnosila na nove opcije koje su poboljšavale rad web-sajtova. Chrome 61 donosi više vidljivih promena, te ne zapostavlja one koje se odnose na bolji rad internet stranica.

PCPress.rs Image

Najnovija verzija Chrome browsera je 61.0.3163.79, te ispravlja šest slabih tačaka visokog prioriteta, koje su otkrili eksterni sigurnosni istraživači, a za koje im je plaćeno po 5.000 dolara iz Google Bounty programa. Pored sigurnosnih ispravki, Google Chrome 61 donosi i nekoliko drugih funkcija i poboljšanja. Tu je, na primer, opcija za korišćenje izvornih kontrola za video, gde pretraživač automatski proširuje video na ceo ekran kada se uređaj zarotira.PCPress.rs Image

Jedna od Chrome-ovih jedinstvenih opcija je svakako automatski prevod web stranica. Kada uđete na stranicu koja nije na vašem maternjem jeziku, Chrome će vam postaviti pitanje da li želite da je prevede za vas. Ako odgovorite potvrdno, posle nekoliko sekundi stranica će biti prevedena na jezik koji ste izabrali. Ova opcija već postoji na Chrome-u za Android, a sa Chrome-om 61 dobija još bolju funkcionalnost. Sa novim dizajnom dolaze tabovi koji se menjaju u odnosu na izabrani jezik, te padajući meni koji nudi još opcija.

Pročitajte i:  Google otpušta stotine radnika koji se bave prodajom oglasa

Tu je i poboljšanje po kojem Chrome 61 sada podržava JavaScript module, objedinjujući načine na koje modularni JavaScript može da bude napisan, novi WEB Share API koji omogućava internet stranicama da kreiraju dugme za deljenje koje funkcioniše na isti način kao u Android aplikacijama, WEB USB API koji web aplikacijama dozvoljava pristup određenim USB uređajima korisnika, mogućnost da sajtovi sada vide kojliko RAM-a ima vaš uređaj preko Device RAM API, te mnoge druge.

Izvor: androidpolice

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,