BIZIT plus

Odeća koja raste zajedno sa mališanima

Ryan Yasin, dvadesetčetvorogodišnji student sa britanskog Kraljevskog umetničkog koledža, kreirao je odeću za mališane koja može da “raste” zajedno sa njima, što bi roditeljima mogla da uštedi velike sume novca.

PCPress.rs Image

Materijal se koristi u izradi garderobe za Yasin-ov brend Petit Pli. Za razliku od običnih elastičnih materijala, ovaj material se širi u svim smerovima, što znači da dobro može da isprati oblik dečijeg tela tokom rasta.

Deca obično promene oko šest veličinskih brojeva između uzrasta od šest i tridesetšest meseci, prerastajući komade garderobe u roku od nekoliko nedelja od kada su kupljeni. Tako roditelji troše velike sume novca na garderobu za decu do tri godine, a troškovi transporta vode do toga da proizvođači teže jeftinijoj proizvodnji, što utiče na kvalitet garderobe i položaj zaposlenih u proizvodnim pogonima.

Sintetička vlakna, od kojih je sačinjena odeća koja “raste”, formiraju naboranu strukturu, što im omogućava da prate Poisson koeficijent, fenomen po kojem materijali postaju deblji kada se rastegnu. Materijal je, pre svega, dizajniran za jakne i kapute, i vodootporan je, a Yasin kaže da traga za organskim materijalima koje bi mogao da koristi u proizvodnji, budući da sintetički ne odgovaraju svim potrošačima.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari: