Novi čip ima dovoljno memorije za skladištenje cele biblioteke

PCPress.rs ImageHard diskovi su dostigli kapacitete od 2 TB, ali su se približili granici koju ova tehnologija omogućava; SSD diskovi su brži i kapacitetniji nego ranije, ali i oni imaju svoja ograničenja, a veći kapaciteti drastično povećavaju cenu. Kako se prilagoditi sve većim potrebama za skladištenjem podataka? Čini se da naučnici sa univerziteta North Carolina State University imaju rešenje.
Profesor dr Jay Narayan sa pomenutog univerziteta je pronašao način za formiranje magnetnih nanotačaka koje imaju mogućnost promene polova, što se može iskoristiti kao ekvivalent stanja logičke nule ili jedinice – dakle, svaka nanotačka nosi bit informacije.
Magnetne nanotačke su kristali koji se formiraju u obliku tankoslojne površine, nanošenjem na poluprovodničku podlogu uz pomoć lasera, a njihova veličina je oko 6 nm. To znači da se na kvadratni inč može smestiti 17.921 milijarda ovakvih tačaka, ili 2,24 TB podataka. Probajte da zamislite koliki se kapaciteti mogu postići smeštanjem u kućišta veličine klasičnih hard diskova…
Sve ovo zvuči izvanredno, ali nove tehnologije uvek donose i nove probleme – u ovom slučaju, naučnici još uvek nemaju precizne ideje kako bi izgledao kontroler – podatke treba upisivati u nanotačke i čitati iz njih, a uz to, brzina čitanja i upisivanja bi morala da bude makar uporediva sa SSD diskovima, inače ovaj pronalazak ne bi imao smisla. Prof. Narayan pominje da bi se mogao koristi laser, ali ne iznosi mnogo detalja.
Ostaje nam da se nadamo da će pitanje kontrolera biti brzo i efikasno rešeno – jer nanotačke puno obećavaju, a njihova proizvodnja je jeftina.
Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Samsung prelazi na novi 3D V-NAND dizajn
SBB

Tagovi: , ,