ASUS ROG Flow

ACDSee Photo Manager 12

Gomilanje slika na računaru i nepotpuno rešenje za njihov pregled koje je ponudio Windows, promovisalo je svojevremeno ACDSee kao najpraktičniji (a kasnije i najkorišćeniji) uslužni program za pregled slika (Viewer).

Godine 1997. prvi put smo prikazali, tada aktuelnu, verziju 1.1 (za Windows 95), čija je arhiva na disku zauzimala celih 75 Kb. Program je veoma brzo nadograđivan velikim brojem dodatnih opcija(kao i bagova), pa su korisnici po forumima često kritikovali baš tu njegovu “sveobuhvatnost”. Tom prilikom se, istina, zanemarivala činjenica da nisu svi u mogućnosti da fotografije prepravljaju u skupom Photoshop okruženju ili da nisu spremni da ga poseduju po “nabavnoj” ceni.

Spomenimo i to da se danas distribuiraju dve verzije ovog programa – Photo Manager, namenjena manje zahtevnim korisnicima i Pro verzija, namenjena profesionalcima.

Instalacija ACDSee Photo Manager-a sada zauzima šezdesetak, a instalirana verzija čitavih 100 megabajta.  Korisnički interfejs je skoro identičan Pro verziji. Podržani su svi RAW formati, što je nekad mnogo jasnije razdvajalo ove dve programske varijante. Klik na sliku otvara aplikaciju u View režimu. Tasteri i komande raspoložive u ovom modu optimalno su raspoređene i funkcionalne. Sve na šta smo navikli je tu. Pritisak na Spece taster učitava sledeću sliku, a i PgUp i PgDown rade očekivan pregled u oba smera. Sve opcije zumiranja su lako dostupne – Zoom Tool, Select Tool, Full Screen, procentna i (+-) navigacija. Kombinacijom SHIFT-F1 aktivira se Hand Scroll Tool, i konačno F za Full Image, pa su tako sva moja očekivanja oko manevrisanja ispunjena.

Pročitajte i:  Lakše pokretanje Windows aplikacija na Linux-u

Ispod aktivne slike nalazi se Thumnail prikaz tekućeg direktorijuma koji se lako može ukloniti i tako preostali prostor preneti glavnoj slici. Osnovni podrežimi View tabulatora su Actual Size i Fit Image.

Kako je režim pregleda zapravo nezavisan programski modul,  nema nikakvih zagušenja koja bi ugrozila “osnovnu” funkciju aplikacije – pregled. Sve radi dovoljno brzo, čak i sa RAW formatima (referentna mašina Core i5 750, 4 Gb, Windows 7).

Očito je da su jednostavnost i brzina bili primarni motivi. To je posledica finog “razbijanja” pregleda na Quick View za najjednostavniji i najbrži uvid u sadržaj i View režim u kome je prikazan prošireni set navigacionih komandi i Thunnail Filmstrip traka za bolji uvid u sadržaj aktuelnog direktorijuma. U tom proširenom View modu pojavljuju se, gore desno, i tabulatori za ulaz u Manage, Edit i Online mod, uz povećan broj meni opcija, npr. View/Exposure Warning, Print Image i Print All Imeges.

Da ne bismo ulazili u detalje koje će svaki zainteresovani korisnik lako otkriti, skrenućemo vam još pažnju na odličan Edit segment koji može da zadovolji i naprednijeg amatera kao i Online mod u kome, otvaranjem naloga ulazite u već viđen Store-Share sistem.

Pročitajte i:  Chrome 90: HTTPS kao podrazumevani protokol

Bez mnogo filozofiranja i talasanja – možete se efikasnije i brže prepustiti starim navikama.

Facebook komentari:
HR specijalno izdanje

Tagovi: ,