ERP 2024

Novi Firefox 85 i kraj podrške za Flash

Flash je poslednjih decenija uticao na veće mogućnosti na web sajtovima, te je stvorio temelje za platforme kao što je YouTube, ali se danas od njega odustaje, najviše iz bezbednosnih razloga. Pojavio se u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka, a u poslednjih deset godina bio je jedna od omiljenih alatki gotovo svakog web dizajnera.

PCPress.rs Image

Nevolje su za Flash počele još 2011. godine, kada je Adobe ukinuo mobilnu verziju. Developeri se od tada odvraćaju od Flasha, budući da se sve teže pokretao, pa je 2017. najavljeno da će biti ukinut do kraja 2020. godine. To što Mozilla odustaje godinama nakon što su počeli prvi problemi, pokazuje koliko je teško da se ukine neka tehnologija koja se toliko široko koristila. Kraj je ipak došao, pa je i novi Firefox 85 26. januara konačno ukinuo podršku za Flash.

PCPress.rs Image

Sa novom verzijom pregledača stigle su i druge funkcije, od kojih je verovatno najvažnija ona koja donosi zaštitu od takozvanih „super-kolačića“ (supercookies). U pitanju je vrsta trackera koja ostaje sakrivena u pregledaču i prati ponašanje korisnika na internetu. Mozilla se protiv praćenja navika na internetu bori od 2018, kada je Firefox počeo da blokira kolačiće. Firefox 85 ide još dalje, te izoluje cashe za svaki posećeni web sajt, što super-kolačiće čini beskorisnim, budući da više ne mogu da povezuju ponašanje na različitim online lokacijama.

Pročitajte i:  Mozilla je napustila Onerep 

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: