Novi materijal meri otkucaje srca i preko majice

Grupa istraživača razvila je novi materijal koji je mekan kao pamuk, ali čvrst kao kevlar. Može se nositi i prati kao normalna odeća, tako da sportska oprema uskoro može postati “pametna”.

Novi materijal može da meri otkucaje srca i preko majice

“Pametna” majica zamena za ostale uređaje koji mere EKG

“Carbon nanotube threads” rade slično kao žice u uređaju za praćenje elektrokardiograma koji meri srčane ritmove. Ovi nanosenzori se mogu zašiti za majicu i nositi kao uobičajeno sportsko odelo. Za razliku od žica, niti se mogu sinhronizovano kretati sa korisnikom, prati se, rastezati i nositi više puta bez pucanja. Ovakav materijal bi pomogao kao zamena glomaznim EKG Holter monitorima u medicinskim ustanovama, kao i satovima za praćenje otkucaja srca i naramenicama na grudima za sportiste.

The Rice University laboratorija prvi put je razvila vlakna od ugljeničnih nanocevi 2013. godine i proučavala je njihovu upotrebu u medicinskim postupcima. Ali u to vreme originalne niti , širine oko 22 mikrona, bile su previše tanke da bi ih standardna šivaća mašina mogla koristiti. Za ovu poslednju iteraciju, istraživači su sarađivali sa proizvođačem užadi kako bi ispleli vlakna u materijal sličan uobičajenim koncima koji se može ušiti u sportsku odeću. Rezultujuća “pametna” majica ima meke i nosive senzore za neinvazivno i kontinuirano praćenje elektrokardiograma.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: