Novi način za ispravljanje Meltdown i Spectre ranjivosti

Meltdown i Spectre ranjivosti pretvorile su se u pravu noćnu moru, te okupiraju korisnike još od kraja 2017. godine. Od kada su se pojavile mnogi su ponudili različita rešenja za eliminisanje ili bar ublažavanje posledica, ali nekoliko meseci kasnije ni najnoviji procesori kompanije Intel nisu potpuno bezbedni. Hardverske popravke funkcionišu samo za neke Meltdown varijante, a druga rešenja često utiču na performanse uređaja.

PCPress.rs Image

Tako će Intel biti prinuđen da redizajnira neke opcije na budućim procesorima, a kako bi konačno mogao da zaboravi na Meltdown i Spectre, a u međuvremenu se i dalje se pojavljuju oni koji nude svoja rešenja. Među njima su i eksperti sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), budući da su razvili način da izdvoje i izoluju memorijski cache sa “zaštitnim domenima”. Za razliku od Intel-ove Cache Allocation tehnologije (CAT), MIT tehnologija – koja je ponela ime DAWG (Dynamically Allocated Way Guard) sprečava napade na pomenute domene. To je važno jer napadači zloupotrebom ranjivosti mogu da iskoriste propuste u cashe-u, a da bi pristupili privatnim podacima korisnika.

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

Ovo bi moglo da popravi narušenu reputaciju kompanije Intel, a DAWG, kako tvrde kreatori, zahteva minimalne modifikacije operativnog sistema, što obećava i solidne performanse na pogođenim uređajima. Iako rešenje koje su ponudili ne utiče na sve varijante ranjivosti, eksperti sa MIT-a veruju da su na dobrom putu da zauvek reše Meltdown i Spectre problem.

Izvor: TechPowerUp

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,