BIZIT plus

Novi skimmer-i u bankomatima

Stara prevara sa zloupotrebom platnih kartica tako što se podaci sa magnetne piste kradu preko skimmer-a na bankomatu još uvek je aktuelna, ali u Meksiku je zaživela na novi način. Umesto velikih skimmer-a, koji menjaju spoljašnji izgled bankomata, počeli su da se koriste tanki i potpuno neprimetni.

bankomat 2Skimmer-i koji su korišćeni na bankomatima u Meksiku napravljeni su tako da se mogu potpuno ubaciti u slotove za očitavanje platnih kartica, a da se ne napravi ni najmanja vizuelna promena na bankomatu. S toga ih je veoma teško registrovati.

Za sada nije poznato da su ovakve vrste napada registrovane u Evropi ili kod nas, ali ipak zloupotrebe na bankomatima su dobile neku novu dimenziju. Možda bolje rečeno nestala je treća dimenzija, jer su se pojavili veoma tanki, skoro 2D skimmer-i. Kada klijent ubaci platnu karticu skimmer se tada nalazi tačno između nje i čitača čipa u bankomatu. Tako će kartica doći u kontakt samo sa skimmer-om, koji trenutno ne može nikako da se primeti. Transakcija koju zahteva klijent obaviće se neometano, a skimmer će tajno pokupiti podatke o kartici. Napadači će kasnije to iskoristiti kako bi neovlašćeno podigli gotovinu pomoću falsifikovanih platnih kartica.

Poznati ekspert za IT bezbednost Brajan Krebs ovu vrstu skimmer-a naziva shimmer, jer kako kaže tanak je kao podmetač (eng. shim) i dizajniran tako da neprimetno ostvari kontakt sa platnom karticom žrtve.

Ono što za sada nije poznato jeste da li se ovi 2D skimmer-i mogu postaviti i na bankomate na kojima postoji anti-skimmer. Naime, anti-skimmer treba da onemogući postavljanje klasičnih skimmer-a zbog čega mnoge banke ulažu u kupovinu anti-skimmer rešenja. Na ovaj način se svakako podiže bezbednost bankomata, odnosno smanjuje rizik od zloupotrebe, ali pitanje koje ostaje jeste da li mogu da blokiraju i ovako tanke skimmer-e.

Foto: Brajan Krebs

Facebook komentari: