BIG DATA: Koliko su „veliki podaci“ zaista veliki?

U svetu informaciono‑komunikacionih tehnologija, gde je napredak veoma brz, s vremena na vreme jave se termini o kojima se dosta priča. Cloud tehnologija već je dugo prisutna, bilo je priče i o BYOD trendu, a sada je to Big Data. Koliko podataka zaista treba imati da bi Big Data pristup dao rezultete?SAP Big Data Slaviša Lečić

Slavisa Lečić, SAP Senior Presales Specialist
Slavisa Lečić, SAP Senior Presales Specialist

Iako se termin Big Data često sreće, mnogi nisu potpuno sigurni šta on zapravo znači, što važi čak i za neke stručnjake iz ove industrije. Kao i za mnoge druge pojmove, ne postoji jedna, matematički precizna definicija, ali bi se moglo reći da Big Data model, osim o velikoj količini podataka, govori i o dodatnoj vrednosti koju uspešna obrada ovih informacija donosi poslovanju.

Slaviša Lečić, SAP Senior Presales Specialist, smatra da je Big Data posledica brzog tehnološkog razvoja IT industrije, jer sa sve većim brojem inteligentnih uređaja raste i količina podataka koje oni generišu. „Big Data, pored velike količine podataka, predstavlja i inovativne forme procesiranja i obrade podataka radi unapređenja procesa donošenja odluka i optimizacije poslovnih procesa kompanija. Dokaz da je Big Data svuda oko nas i da nas svakodnevno dotiče, jeste primer društvenih mreža kojima se generiše izuzetno veliki broj nestrukturisanih podataka, a ipak je iz njih moguće doneti zaključke u realnom vremenu“, objašnjava gospodin Lečić. „Slikovit primer moći generisanih podataka jeste jedna trka Formule 1 koja generiše čak 1 TB senzorskih podataka, a njihovom analizom u realnom vremenu mogu da se poboljšaju performanse i tako omogući ostvarenje boljih rezultata“.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Uobičajeni strahovi kupaca i kako ih prevazići

Tri V

Big Data se odnosi na veliku količinu podataka koje karakteriše velika raznolikost i veliki protok (frekvencija), a kao njegove glavne karakteristike ističu se Volume, Variety i Velocity.

Prikaz SAP Arhitekture – BIG DATA
Prikaz SAP Arhitekture – BIG DATA

Kako za PC Press objašnjava stručnjak kompanije SAP, Volume se odnosi na veliku brzinu rasta baze podataka, njihovo skladištenje i čuvanje. „Ove baze podataka koje svakodnevno rastu sadrže više od stotinu terabajta informacija. Kada govorimo o raznolikosti podataka (Variety), zapravo ukazujemo na to da poslovanje danas ne zahteva samo čuvanje strukturiranih podataka već i slika, podataka sa drušvenih mreža, logotipova, senzorskih podataka i još mnogo toga. Brzina kojom pristižu novi podaci (Velocity) izuzetno je velika, čak veća od brzine kojom se podaci obrađuju“, objašnjava Lečić.

U raznim tekstovima na ovu temu može se pronaći 10 TB kao orijetaciona dužina relacione baze podataka posle koje Big Data model dobija smisao. Naš sagovornik se slaže da se svakako radi o velikim količinama podataka, pri čemu je teško tačno definisati njihov obim, jer su pored količine podataka, bitne i druge dve karakteristike, a to su brzina i raznovrsnost podataka.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Uobičajeni strahovi kupaca i kako ih prevazići

SAP inovacije

SAP je nemački gigant koji je prethodnih nekoliko godina ulagao mnogo u razvoj i istraživanje u ovoj oblasti. Jedna od aktivnosti je akvizicija kompanije Sybase, koja je prepoznatljiva u ovoj oblasti softverskih rešenja, a tu je i HANA platforma bazirana na najnovijoj in Memory tehnologiji.

Orijentacija kompanije SAP na ulaganje u prediktivnu analizu i njenu primenu u svim industrijama kroz analitičke platforme, rešenja i aplikacije, koje krajnjim korisnicima obezbeđuju jednostavnu i bolju vizuelizaciju, govori o važnosti ovog segmenta poslovnih rešenja“, kaže naš sagovornik i dodaje da u poslednje vreme sve veći broj korisnika pokazuje interesovanje za ovo rešenje, jer prepoznaju mogućnosti za poboljšanje poslovanja koje donosi Big Data.

Jedna kompanija može da upotrebi Big Data na mnogo načina i pronađe najefektivnije primene ovog rešenja za svoje specifične potrebe. Upravo to što Big Data softver nema jedan tipičan način upotrebe, nego pruža potencijale specifičnih upotreba podataka, daje mu dodatnu vrednost za poslovanje kompanije. Ovim rešenjem možete da odgovorite na svaki poslovni izazov, bez obzira na industriju ili liniju poslovanja, analizom ogromnog broja podataka u realnom vremenu“, zaključuje gospodin Lečić.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Uobičajeni strahovi kupaca i kako ih prevazići

www.sap.com

Jovana Milićević

(Objavljeno u Časopisu PC#223)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,