BIZIT plus

Novih 28 miliona radnih mesta u obnovljivim izvorima energije

Industrija obnovljivih energija doživljava procvat i prošle je godine otvorila čak 500 hiljada novih radnih mesta, čime je njihov ukupan broj prvi puta premašio deset miliona, saopštila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA). Ukupno je zahvaljujući obnovljivim izvorima energije do kraja prošle godine kreirano 10,3 miliona radnih mesta, što predstavlja povećanje od 5,3% u odnosu na kraj 2016, pokazuje izveštaj agencije. Rezultati pokazuju da vlade širom sveta danas smatraju energiju iz obnovljivih izvora “nosećim stubom privrednog rasta sa niskim emisijama ugljen-dioksida”, zaključuje izvršni direktor agencije Adnan Z. Amin.
 
PCPress.rs Image

“Ti podaci u osnovi podupiru našu analizu prema kojoj isključivanje uglja iz globalnog energetskog sistema može podupreti rast globalne privrede i kreirati 28 miliona radnih mesta u tom sektoru do 2050. godine“, istaknuo je direktor IRENA-e. Prošle godine je daleko najviše novih radnih mesta u tom sektoru otvoreno u Kini, Brazilu, Sjedinjenim Državama, Indiji, Nemačkoj i Japanu – čak 70%. U odnosu na 2012. ukupan broj radnih mesta u sektoru obnovljivih izvora energije povećan je za 47%, a više od 60% koncentrisano je u Aziji, i to uglavnom u Kini, pokazuje izveštaj agencije. Na kraju prošle godine sektor obnovljivih izvora zapošljavao je u Kini ukupno 3,88 miliona radnika, 12,1% više nego godinu dana ranije. Udieo Kine u ukupnom broju radnih mesta u tom sektoru iznosio je 38%.

Pročitajte i:  Minđuše sa Bluetoothom koje mere temperaturu

Smatra se da je širenje sektora obnovljivih energija ključno za ostvarivanje ciljeva globalnog pakta o borbi protiv posledica promene klime na Zemlji, sklopljenog krajem 2015. godine u Parizu. Da bi se rast prosečne temperature na Zemlji sveo ispod dva stepena Celzijusa, udeo obnovljivih izvora u globalnom energetskom sektoru mora se udvostručiti do 2030. godine, naglašavaju u agenciji. “Ulaganja moraju da porastu sa nekih 305 milijardi dolara koliko je bilo u 2015. na prosečnih 900 milijardi dolara godišnje u razdoblju do 2030.“, poručili su iz IRENA-e. Ujedno ističu da je energija iz obnovljivih izvora u međuvremenu drastično pojeftinila zahvaljujući razvoju tehnologije u poslednje vreme.

Izvor: IRENA

Facebook komentari: