ZTE stopira međunarodno poslovanje zbog Trumpa

ZTE, jedna od vodećih kineskih IT kompanija, stopira svoje globalne operacije a kao glavni razlog se navodi sukob sa američkim vlastima. Vest dolazi kao iznenađenje s obzirom na to da je reč o drugoj najvećoj kineskoj kompaniji za mobilne telefone.

ZTE stopira međunarodno poslovanja zbog Trumpa
Foto: Reuters

Sukob sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom doveo je do ozbiljnog problema u funkcionisanju kompanije zbog zabrana poslovanja. Kompanija ZTE je imala više ugovora sa američkom državom koji su svi otkazani iz straha predsednika Trumpa da je reč o špijunaži. Ono što je najviše naškodilo je zabrana poslovanja američkim kompanijama sa ZTE.

Naime, ZTE veoma zavisi od američkih komponenti a najviše od Qualcomm čipova i Google Android sotfvera. Sa stopiranjem poslovanja došlo je do ozbiljnih problema u funkiconisanju kompanije. ZTE je zvanično potvrdio da je došlo do stopiranja svih glavnih aktivnosti kompanije usled problema sa američkim kompanijama. Kako prenose izvori, preko 25 posto komponenti ZTE telefona se sastoji od američkog hardvera i softvera.

ZTE u sukobu sa američkim vlastima

Jedan od razloga sukoba je skandal od prošle godine kada je ZTE priznao da je preprodavao američke tehnologije Iranu i Severnoj Koreji. ZTE je priznao da je prekršio američke sankcije prema ovim zemljama i pristao da plati kaznu od 890 miliona dolara. Kompanija je tada rekla da će disciplinovati direktore kompanija koji su najodgovorniji, ali to nije bilo dovoljno Amerikancima.

Pročitajte i:  Funkcija Android Auto-a za sumiranje tekstova dok vozite se sada uvodi

Trump je prošlog meseca optužio kompaniju da je lagala američki vladu nakon priznanja i da direktori nisu kažnjeni već su, naprotiv, dobili bonuse. Od tada je komunikacija bila sve gora, što je dovelo do konačne obustave operacija kompanije širom sveta. ZTE će i dalje poslovati u Kini koja je svet za sebe kad su aplikacije u pitanju, ali širom sveta je nemoguće plasirati telefon koji nema Google podršku.

Ovo je samo jedna od primera sve većih trgovinskih tenzija između Amerike i Kine, koja su započele Trumpovim merama koje treba da obuzdaju Zmaja sa Istoka.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,