Novinske agencije zahtevaju poštovanje autorskih prava

Internet kompanije ne plaćaju autorska prava za korišćenje novinskih sadržaja na kojima ostvaruju ogromne profite, što ugrožava opstanak novinskih agencija.

PCPress.rs Image

 

Zahtev devet agencija objavljen je u trenutku kada se u EU razgovara o direktivi kojom bi se Facebook, Google, Twitter i drugi vodeći igrači na internetu primorali da plate za milione novinskih članaka koje koriste ili „linkuju”, prenela je agencija AFP, jedna od potpisnica zahteva.

„Facebook je postao najveći medij u svetu”, navele su agencije. „Ni Facebook ni Google nemaju redakciju. Oni nemaju novinare u Siriji koji rizikuju živote, niti u Zimbabveu da istražuju Mugabeov odlazak (sa vlasti), niti urednike da provere i potvrde informacije koje su novinari poslali sa terena”, dodaje se u apelu novinskih agencija.

„Sloboda pristupa informacijama navodno je jedna od velikih pobeda interneta. Međutim, to je mit”, upozorile su evropske novinske agencije, dodajući da „informisanje javnosti košta mnogo novca”. Promene koje se dešavaju u medijskoj sferi dodatno su povećane jučerašnjim vestima o ukidanju neutralnosti na internetu.

Pročitajte i:  Google ulaže milijardu evra u Finsku

 Internet giganti, čiji profiti skaču zahvaljući „tuđem radu” apsorbuju između 60 i 70 odsto prihoda od oglašavanja, dok su isti prihodi novinskih agencija samo u Francuskoj prošle godine pali za devet procenata. „Godine su prošle (a da ništa nije urađeno) i slobodne i pouzdane novinske agencije su sada u opasnosti, jer mediji jednostavno više neće biti u mogućnosti da plate vesti”, navele su evropske agencije.

Novinske agencije smatraju da se neravnoteža može ispraviti ako Evropska unija njima i drugim medijima da srodna prava iz oblasti zaštite intelektualne svojine. Apel su potpisali AFP, nemačka DPA, Britansko pres udruženje, španska agencija EFE, italijanska Ansa, švedska TT, belgijska Belga, austrijska APA i holandska ANP.

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,