Usvojen predlog o ukidanju neutralnosti na internetu

Predlog za ukidanje zakona o neutralnosti na internetu izglasan je 14. decembra, te je na taj način odobrena mera za uklanjanje pravila koji podržavaju neutralno funkcionisanje mreže, a koji su usvojeni pre samo dve godine. Tim pravilima su internet provajderi bili sprečavani da blokiraju sadržaje po sopstvenom nahođenju, te da nude brži internet po većoj ceni.

PCPress.rs Image

Komisija za komunikaciju Sjedinjenih Američkih Država (FCC) objavila je u novembru konačnu verziju predloga koji će ukinuti neutralnost na internetu, princip po kojem se sve informacije na mreži tretiraju isto, te se o sadržaju ne zaključuje na osnovu profila korisnika, web-sajta, aplikacije, priloženih dokumenata ili načina komunikacije. Tako predlog ukida sve postojeće zakone o internet neutralnosti, što će provajderima omogućiti da eksperimentišu sa usporavanjem određenih sadržaja, te blokiranjem aplikacija i servisa. Jedino pravilo koje će i dalje važiti obavezuje provajdere da obaveste javnost u slučaju da rade bilo koju od ovih stvari.

Oni koji se protive neutralnosti na internetu, tvrde da nije ni bila neophodna, budući da se 2015. godine, dok je nije bilo, ipak nije živelo u digitalnoj distopiji.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: