Nvidia greškom otključala limiter za rudarenje Ethereum-a na RTX 3060 grafičkoj karti

Nvidia je uložila veliki trud da svoju novu RTX 3060 grafičku kartu učini „neatraktivnom“ za rudarenje kriptovaluta, smanjujući joj hash rate. Međutim, kompanija je potvrdila da je greškom u novoj verziji drajvera otključala ta softverska ograničenja.

rtx 3060

Otključane performanse

U saopštenju koje je stiglo iz kompanije, navedeno je da je u drajveru slučajno ostao kod koji je upotrebljavan za interni razvoj, koji uklanja limite vezane za hash rate na RTX 3060 grafičkim kartama. Odmah po otkrivanju greške, drajver je uklonjen.

Ipak, još jednom se pokazalo da ono što se jednom pojavi na Internetu, zauvek ostaje na Internetu. Naime, drajver 470.05 beta, koji otključava performanse RTX 3060 grafičke karte za rudarenje Ethereum kriptovalute, već se pojavio na mnogim mirror i neoficijelnim sajtovima. To znači da Nvidia neće biti u mogućnosti da spreči vlasnike ovih grafičkih karti da instaliraju pomenuti drajver i koriste ga u budućnosti.

S druge strane, iz kompanije navode da nije samo drajver „odgovoran“ za uklanjanje hash rate limita. Oni tvrde da je to samo jedna komponenta u zaštiti koju su napravili, a koja se sastoji iz sadejstva drajvera, hardvera i BIOS-a grafičke karte. Da li je to samo pokušaj „damage control“ marketinga, ili je zaista tako, verovatno će se vrlo brzo saznati po forumima, kada kripto-rudari krenu u većoj meri da koriste ovaj drajver. Uostalom, već su se pojavile prve informacije koje demantuju Nvidia-u u kojoj kažu da je sam drajver dovoljan da RTX 3060 postigne bolje rezultate u rudarenju.

Pročitajte i:  NVIDIA i Ubisoft u zajedničkoj saradnji 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,