BIZIT plus

Nvidia kreirala AI koji pravi 3D modele od 2D slika

Zahvaljujući novom Nvidia-inom proizvodu, razvoj 3D igara u budućnosti će možda biti mnogo jednostavniji. Naime, istraživači iz ove kompanije razvili su AI sistem koji je u stanju da iz samo jedne 2D fotografije napravi realističan 3D model. Sistem je nazvan DIB-R, analizira dvodimenzionalnu fotografiju i predviđa kako bi ona mogla da izgleda u tri dimenzije. Pri tome uzima u obzir ne samo oblik, već i osvetljenje, teksture i dubinu.

PCPress.rs Image

DIB-R je skraćenica od Differentiable Interpolation-Based Renderer, i suštinski znači da je u stanju ono što vidi na 2D fotografiji da pretvori u trodimenzionalni oblik, ali sa punim razumevanjem 3D sveta. To je veoma slično onom kako ljudsko oko prevodi 2D ulaz u 3D mentalnu sliku.

Istraživači se nadaju da će uspeti da prošire funkcionalnosti DIB-R-a i da će on u budućnosti moći da bude univerzalni render sistem za virtuelnu realnost. Drugim rečima, nadaju se da će samo na osnovu jedne fotografije biti u mogućnosti da u realnom vremenu naprave 3D svetove. Na taj način bi se drastično olakšalo pravljenje open-world 3D igara kao što su Skzrim ili Grand Theft Auto. U tim slučajevima, AI bi mogao da zameni godine razvoja i više stotina programera.

Pročitajte i:  Banka Engleske: AI neće dovesti do gubitka posla

Iako je prva asocijacija na ovo olakšanje razvoja 3D igara, istraživači iz kompanije smatraju da će najveći pomak biti napravljen u robotici. Na primer, autonomni roboti će moći da na siguran način prolaze i izbegavaju prepreke, bez prethodnog programiranja putanje.

Izvor: TheNextWeb

Facebook komentari:

One thought on “Nvidia kreirala AI koji pravi 3D modele od 2D slika

Comments are closed.