BIZIT plus

NVIDIA najavljuje nove AI čipove za kinesko tržište

Prema izvorima, novi čipovi su dizajnirani da budu manje moćni od modela koji se prodaju u SAD-u.

PCPress.rs Image

Kompanija razvija tri nova AI čipa

NVIDIA zaista ne želi da izgubi pristup ogromnom tržištu AI čipova u Kini. Prema informacijama, kompanija razvija tri nova AI čipa posebno za Kinu, koji ne krše najnovije izvozne restrikcije SAD-a. Prošle godine, američka vlada obavestila je proizvođača čipova da će ograničiti izvoz računarskih čipova namenjenih superkompjuterima i veštačkoj inteligenciji u Rusiju i Kinu zbog zabrinutosti da bi komponente mogle biti upotrebljene u vojne svrhe. Ovo pravilo je sprečilo NVIDIA-u da prodaje određene A100 i H100 čipove u Kini. Zatim, komanija je dizajnirala A800 i H800 čipove posebno za kinesko tržište.

Stižu novi HGX H20, L20 i L2 čipovi

Međutim, američka vlada nedavno je izdala ažuriran niz restrikcija koje postavljaju ograničenje na snagu čipa namenjenog izvozu u pomenute zemlje. A800 i H800 više nisu odobreni za izvoz prema novim pravilima. Takođe, drugi proizvodi NVIDIA-e, uključujući i RTX 4090 GPU vrhunskog ranga. Neke izveštaji navode da bi kompanija mogla da otkaže preko 5 milijardi dolara vredne narudžbine naprednih čipova u Kini.

Pročitajte i:  NVIDIA i Ubisoft zajedno rade na razvoju AI baziranih NPC-a

Prema specifikacijama poslatim distributerima, novi čipovi namenjeni kineskom tržištu nazivaju se HGX H20, L20 i L2. Iako se očekuje da će H20 biti najmoćniji model od navedenih, čipovi sada ne prelaze prag računarske snage postavljen od strane novih izvoznih pravila američke vlade. To znači da će kupcima koji ih će ih koristiti za AI aplikacije trebati više čipova nego što im je inače potrebno.

Kineske kompanije, uključujući Baidu, Huawei, Xiaomi i Oppo, već su počele da dizajniraju sopstvene čipove. Kompanije se pripremaju za mogućnost da možda više neće moći da uvoze čipove iz SAD-a i drugih zemalja. Međutim, stari kupci NVIDIA-e možda će radije ostati pri komponentama ove kompanije zbog njenog ugleda i softvera koji važi za jedan od najsnažnijih u razvoju veštačke inteligencije. Prema izveštajima, NVIDIA će možda najaviti nove čipove već 16. novembra i zatim početi njihovu prodaju pre kraja godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,