BIZIT plus

Nvidia ponovo pokrenula proizvodnju starih GPU-ova

Nvidia nije u stanju da isprati zahteve tržišta za njihovim grafičkim kartama poslednje generacije, pa su u kompaniji rešili da naprave privremeno rešenje – ponovo su počeli proizvode svoje starije grafičke karte – GTX 1050 i RTX 2060.

nvidia rtx 3080

Nema kapaciteta

Jedna od posledica pandemije je što su korisnici u prethodnom periodu trošili mnogo više novca na svoje kućne sisteme za zabavu, a najvažnije mesto u njima čine moćni grafičke karte. Novi modeli, koji omogućavaju ray-tracing u igrama su na vrhu potražnje, koja je mnogo veća od proizvodnih kapaciteta. Ne pomaže čak ni činjenica da je zbog toga ovim grafičkim kartama znatno skočila cena.

Da bi, koliko-toliko pokrila zahteve tržišta, Nvidia je ponovo pokrenula proizvodnju starijih kartica. RTX 2060 je predstavljen 2019. godine i podržava ray tracing. Dosta je dobra zamena za RTX 3060, mada ne može da renderuje igre u visokoj rezoluciji i istom frame-rate-u kao pomenuta karta. S druge strane, GTX 1050 Ti je grafička karta iz 2016. godine i dosta je sporija, ali je sasvim upotrebljiva za manje zahtevne gejmere.

Pročitajte i:  Nvidijin besplatni nivo GeForce Now usluge će prikazivati reklame dok čekate da igrate 

S obzirom da se novi GPU-ovi proizvode u 8 nm procesu, a stari u 12 nm, koriste se različite proizvodne linije, pa je moguće da se proizvode paralelno. Međutim, Nvidia je u ovom privremenom rešenju videla i dobru priliku da zaradi. Naime, pomenuti GPU-ovi su se originalno prodavali po ceni od 140 dolara (GTX 1050 Ti) i 350 dolara (RTX 2060). Od tog trenutka, proizvodni proces je pojeftinio, ali je Nvidia znatno podigla njihovu cenu – na 400, odnosno 700 dolara.

Pošto ove dve grafičke karte predstavljaju samo trenutni kompromis u performansama, a uzimajući u obzir njihovu trenutnu cenu, mišljenja smo da je pametnije sačekati da RTX 3060/3070/3080 ponovo budu dostupni u dovoljnim količinama.

Izvor: Input

Facebook komentari: