Nvidia se suočava sa grupnom tužbom nakon kraha kriptovaluta

Nije lako biti proizvođač grafičkih karti, posebno sa aspekta kriptovaluta, čije je “kopanje” omogućeno zahvaljujući fantastičnim performansama današnjih grafičkih karti. Nagli krah koji se dogodio u drugoj polovini prethodne godine je posebno teško pogodio kompaniju Nvidia, uprkos njenim navodima da na nju stanje na tržištu kriptovaluta neće posebno uticati.

PCPress.rs Image

Velika je ironija, stoga, da upravo ti navodi kompanije jesu povod za nove grupne tužbe koje se podnose protiv nje. Naime, Nvidia je eksplicitno tvrdila da na nju pad potražnje za grafikama usled kraha tržišta kriptovaluta neće uticati. Međutim, ispostavilo se da su cene akcija pale čak 50%, što je razljutilo pojedine investitore. Sada se Nvidia, upravo zbog tih izjava, suočava sa tužbama.

Kao što (ne) znate, postoji direktna relacija između cena grafičkih karti i stanja na tržištu kriptovaluta, makar na svetskom tržištu. Dok su cene kriptovaluta rasle, zajedno sa njima su dramatično uvećavane i cene grafičkih čipova i karti. Osim toga, njihova dostupnost je bila veoma problematična, pa su korisnici bukvalno morali “juriti” nove modele grafičkih karti. Tada su se pojavila prva strahovanja šta će se dogoditi ako se stanje vrati na normalu, odnosno šta kada se cene i potražnja smanje. Treba znati da “rudari” vrlo brzo prodaju svoje grafičke karte kada stanje nije povoljno, preplavljujući tržište velikim brojem lako dostupnih i pristupačnih polovnih modela, što se neminovno odražava i na kupovinu novih proizvoda.

Pročitajte i:  NVIDIA i Ubisoft zajedno rade na razvoju AI baziranih NPC-a

Najkraće rečeno, investitori smatraju da je Nvidia lagala kada je tvrdila da pad potražnje neće uticati na njeno poslovanje. S obzirom da su cene akcija pale za 50% i da su i dalje u padu, te da postoje problemi da se proda ogroman broj zaliha, pojedini investitori su rešili da presaviju tabak. Advokatska kancelarija Schall je u ime brojnih investitora podnela grupnu tužbu. U njoj se tvrdi da je Nvidia namerno davala lažne navode investitorima o tome da će biti u stanju da se odupre svim izazovima u slučaju kraha kriptotržišta, što ih je navodilo na investiranje u tu firmu. Pozvani su da se pridruže svi investitori koji su izgubili više od 100 hiljada dolara usled velikog pada cena akcija na berzi.

Naravno, osim kraha kriptovaluta, postoje i drugi faktori, poput konkurentnosti tržišta, carinskog rata Amerike i Kine, (ne)uspeha velikog broja igara da privuku više interesovanja i slično. Preostaje da se vidi koje će i kakve posledice ova tužba, kao i druge slične koje se takođe mogu pojaviti, imati na poslovanje kompanije Nvidia, koja se suočava sa još nekoliko tužbi po sličnim osnovama.

Pročitajte i:  Nvidia će od sada praviti nove AI čipove svake godine 

Izvor: Techspot

Facebook komentari: