Obnovljiva energija: Solarne ploče kao prozori

Sve je više onih koji se okreću čistijim izvorima energije, pa su solarne ploče sve omiljenije. Obično se instaliraju odvojeno od ostatka kuće, ali bi uskoro mogle da postanu neodvojivi elementi, na primer stakla za prozore.

PCPress.rs Image

Stručnjaci iz kompanije Ubiquitous Energy su napravili providno fotonaponsko staklo, što znači d abi prozori uskoro mogli da vrše funkciju solarnih panela. Materijal je dobio ime UE Power, a u pitanju je staklo koje pored materijala za prozore može da služi i kao generator energije u mnogim drugim slučajevima, jer svaku površinu može da transformiše u malu solarnu ploču.

Novo staklo će pre svega poslužiti da zameni prozirne površine na zgradama, a kako bi se smanjio karbonski otisak ovih građevina. Razlika u odnosu na standardne solarne panele je u tome što ove apsorbuju ceo svetlosni spektar, dok UE Power upija samo ultraljubičaste i blisko-infracrvene zrake. Iako je dakle manje efikasno, novo staklo bi na kraju ipak moglo da se primenjuje u većem broju slučajeva, što bi doprinelo smanjenju emisije štetnih gasova.

Pročitajte i:  200 miliona dolara za nemačku Enviriu

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,