Oboren novi rekord: Helikopter na Marsu i dalje leti

Još smo u aprilu pisali o tome da je helikopter sa Marsa premašio sva očekivanja. Ingenuity je prvi marsovski let izveo još u aprilu 2021. godine, a nedavno je poleteo po 60. put. Umesto prvobitno planiranih pet letova ostvario je mnogo više i tako iznenadio sve.

PCPress.rs Image

Pre dve godine je moglo da se čuje da je planirano da se helikopter težak 1,8 kilograma podigne na visinu od tri metra, leti 30 sekundi i da se zarotira pre nego što se lagano spusti. Let je još prvi put potrajao nešto duže – 39 sekundi, a Ingenuity se nakon toga uspešno spustio na tačku s koje je krenuo.

Rover Perseverance je te 2021. događaj „posmatrao“ sa udaljenosti od 70 metara i sve snimio uz pomoć Mastcam-Z sistema kamera. Dobili smo snimak visoke rezolucije – svedočanstvo o ogromnom koraku ka razumevanju dalekih svetova. Tako će 19. april 2021. godine ostati upamćen kao prekretnica u istraživanju Marsa, ali i drugih planeta.

Helikopter rekorde obara stalno, pa se isto dogodilo i tokom 60. leta. Postigao je brzinu od osam metara u sekundi, što za zemaljske uslove nije mnogo. Na Marsu je druga priča, budući da tanka atmosfera otežava letenje. Leteo je na visini od 340 metara, a za 133 sekunde je preleteo razdaljinu od 16 metara. Cilj ovog leta je bio da se Ingenuity premesti na drugu poziciju kako bi lakše snimao mete koje su stručnjaci zacrtali. Čekamo sledeće rekorde.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu
SBB

Tagovi: , ,