X tuži X zbog kršenja zaštitnog znaka

Kompanija sa sedištem na Floridi tužila je Elon-a Musk-a i njegovu kompaniju X zbog upotrebe njihovog zaštitnog znaka.

PCPress.rs Image

Počelo je…

X platforma Elon-a Musk-a suočava se sa onim što bi moglo da predstavlja prvu od nekoliko sudskih tužbi vezanih za logo i naziv kompanije.

Kompanija sa sedištem na Floridi pod imenom X Social Media optužila je X za kršenje zaštitnog znaka zbog upotrebe slova “X”. Musk je preimenovao Twitter u julu u “X” i zamenio logo ptice slovom X. Izvršni direktor je poznat po afinitetu prema slovu X, pa to i nije bilo iznenađenje. Međutim, prema navodima advokata za zaštitu znakova Josh-a Gerben-a postoji “velika verovatnoća da će X (Twitter) biti tužen. Zapravo, X će biti tužen kako od strane različitih osoba tako i od mnogih kompanija zbog novog imena.” Takođe, Gerben-ova firma zastupa tužioca u ovom slučaju.

X Social Media pruža usluge od 2016. godine

Kompanija X Social Media opisuje sebe kao firmu koja pruža usluge u vezi sa oglašavanjem i društvenim medijima. Konkretno, kompanija se bavi povezivanjem advokatskih firmi sa ljudima ili organizacijama koji traže pravne savetnike. Kompanija tvrdi da pruža ove usluge od 2016. godine.

Pročitajte i:  SpaceX pod istragom zbog otpuštanja inženjera koji su kritikovali Musk-a

Njen logo je znatno drugačiji od loga koji koristi društvena mreža ranije poznata kao Twitter. Međutim, kompanija u svom zahtev navodi da “često ističe „X“ deo svog znaka u svojim reklamama, blogovima i biltenima koji ističu njen rad.”

Kompanija je pretrpela finansijske gubitke

Kompanija je takođe navela da je medijska pokrivenost koju je Elon Musk dobio kada je promenio ime uzrokovala zabunu. Zapravo, promena je navela korisnike da veruju da su njene reklamne usluge koje nudi povezane sa X platformom. “Kako je „X“ društvena medijska platforma, potrošači je prirodno mešaju sa „X Social Media“. U tužbi se navodi da je kompanija već pretrpela gubitke u prihodima zbog promene imena Twitter-a. Takođe, kompanija navodi da je vrlo verovatno da će se zabuna nastaviti na njenu “finansijsku štetu”.

X Social Media optužuje Musk-ovu kompaniju da je podnela više zahteva za registraciju zaštitnih znakova za različite usluge. Te usluge uključuju analizu poslovnih podataka, promotivne usluge, poslovno savetovanje i informacione usluge. Takođe, navode se i usluge u vezi sa poslovanjem, potrošačima i istraživanjem tržišta.

Pročitajte i:  Rusija ponovo upozorila da će napasti Starlink

Tužba se bazira na tvrdnji da su usluge koje su obuhvaćene tim zahtevima za registraciju zaštitnog znaka slične uslugama koje nudi kompanija X Social Media. Takođe, navodi se da je Musk-ova kompanije navodno znala za postojanje kompanije X Social Media ali je ipak podnela zahteve za registraciju zaštitnih znakova za slične usluge.

Kompanija X Social Media je u avgustu 2023. godine poslala pismo kompaniji Elon-a Musk-a u kojem je zahtevala da kompanija prestane da koristi slovo “X” u svojim uslugama. Međutim, kompanija je odbila taj zahtev.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,