Očekuje se rast prodaje PC računara u 2019. godini

Nakon sedam godina konstantnog pada vrednosti tržišta računara, 2019. godina bi trebala da bude prekretnica. Prema analitičarskoj kući Canalys, prodaja desktopa, prenosnih računara i dva-u-jedan sistema biće povećana za 0.3 procenta u prvoj polovini sledeće godine. I Gartnerove analize ukazuju na rast tržišta u drugom kvartalu 2019. godine i to u vrednosti od 1.4 procenta.

PCPress.rs Image

Najzaslužniji za ovaj rast biće Azijsko-pacifički region koji će nadoknaditi očekivano smanjenje prodaje u Evropi i Kini. Najvažniji razlog za povećanje prodaje biće migracija na Windows 10, kao i upgrade hardvera u cilju povećanja sigurnosti IT sistema.

Inače, PC tržište je u konstantnom opadanju još od 2012. godine. Korisnici računara mnogo duže nego ranije zadržavaju svoje postojeće računare jer dobitak u perfomansama više nije nešto što kupce „tera“ na kupovinu. Oni sve više prelaze na upotrebu pametnih telefona i tableta kao osnovnih uređaja, dok PC računare koriste tek povremeno. Računari su dominantni samo u poslovnoj primeni, mada se i tu polako povećava procenat upotrebe tableta i telefona.

Izvor: ZDNet

 

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Desktop PC: za i protiv
SBB

Tagovi: , , , , , ,