ePlaneta

Od tehnoloških giganata se traži da obezbede pristup enkriptovanim uređajima

Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zatražile su od tehnoloških kompanija da obezbede načine za pristupanje enkriptovanim uređajima koje proizvode, a kako bi organi reda uvek mogli da pristupe podacima sa telefona, te drugih uređaja za koje se sumnja da su korišćeni u okviru nekog krivičnog dela. U slučaju da kompanije odbiju, planira se donošenje novih zakona zahvaljujući kojima bi bile u obavezi da učine ono što se traži.

PCPress.rs Image

Zahtev je došao kao rezultat sastanka članica FVEY (Five Eyes) pakta, kojem pripadaju Australija, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija, te Sjedinjene Američke Države. Vlade pomenutih zemalja izdale su saopštenje u kojem su istaknuti svi problemi koji su u vezi sa tehnologijom, a enkriptovani uređaji našli su se na prvom mestu. Tako se navodi da bi način za pristupanje enkriptovanim uređajima koji bi obezbedili proizvođači bio jedini zakonit način da se dođe do neophodnih podataka, a tokom kriminalnih istraga.

PCPress.rs Image

Ovaj zahtev je za sada više u formi želje nego zakonske obaveze, ali ipak predstavlja deo rastućeg trenda u okviru kojeg vlade zemalja, te donosioci zakona, ustaju protiv enkriptovanih uređaja. Ipak, ako bi tehnološke kompanije obezbedile pristup enkriptovanim podacima, to bi donekle značilo i da krše pravila o privatnosti podataka korisnika, budući da bi načini za pristupanje enkriptovanim informacijama u budućnosti mogli i da budu zloupotrebljeni.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,