BIZIT plus

Održan panel “Ćirilica i Internet – u Srbiji i svetu”

Na drugu godišnjicu ćiriličkog .СРБ internet domena, 27. januara, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), je u prostorijama Centra za promociju nauke, organizovao panel diskusiju na temu “Ćirilica i Internet – u Srbiji i svetu”.

fvs_2183 U Srbiji se često gubi iz vida da tema ćirilice u digitalnim tehnologijama nije samo naš domaći problem, već i problem mnogih drugih naroda koji imaju ćirilicu kao nacionalno pismo, a sličan problem imaju i narodi i zemlje sa ostalim pismima koja nisu engleski alfabet. Zato su u diskusiji, čiji je moderator bila Tamara Vučenović, novinar i urednik emisije “Digitalne ikone”, učestvovali predstavnici naučne i stručne javnosti iz zemlje i inostranstva.

Najpre je dr Biljana Dojčinović, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, predstavila internet projekat “Knjiženstvo“, posvećen teoriji i istoriji ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915.

Dr Žarko Mijajlović, redovni profesor Matematičkog fakulteta u Beogradu, govorio je o radu Nacionalnog centra za digitalizaciju  i njegovim projektima, kao što su Virtuelna biblioteka i Elektronski katalog spomenika kulture u Srbiji.

Milenko Vasić, IT novinar i saradnik Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU, napravio je presek svog bogatog iskustva uređivanja i pripremanja računarskih časopisa u Srbiji i svih problema koji iz toga proističu: kodni rasporedi, fontovi, transkripcija engleskih reči na srpski… Njegov zaključak je da su mnogi od problema mogli mnogo ranije da budu prevaziđeni, da je država pokazala više interesovanja za problem nacionalnog pisma.

Pročitajte i:  UA Day 2024 održan u Beogradu: Put ka digitalno inkluzivnom internetu

Gost iz Švajcarske bio je Werner Staub, član Izvršnog odbora CORE Association, organizacije koja je registar ćiriličkih gTLD domena .САЙТ i . ОНЛАЙН, namenjenih ruskom, bugarskom i srodnim tržištima, jer se sajtovi na ćiriličkim domenima lakše pronalaze pri Gооgl lokalnim pretraživanjima iz zemalja sa ćiriličkim pismima.

Sašo Dimitrijoski, direktor MARneta , makedonskog nacionalnog internet registra, istakao je da Makedonija uskoro dobija ćirilički IDN domen . МКД i da planira aktivnosti slične onima koje je RNIDS realizovao pre dve godine, ali da i kod njih postoje slični problemi sa upotrebom ćirilice na računarima, kao što je nepostojanje ćiriličkih tastatura.

Dušan Stojičević, predsednik Upravnog odbora RNIDS-a, kao jedan od domaćina skupa, odgovorio je na brojna pitanja novinara i publike. Objasnio je da je najveći problem .СРБ domena, kao i ostalih IDN domena u svetu, trenutna tehnička nemogućnost da se i sa leve strane znaka @ u i-mejl adresi nađu slova koja ne pripadaju engleskom alfabetu. Problem je rešiv lokalno, ali se čeka globalno rešenje za sva svetska pisma.

Pročitajte i:  Dan Univerzalne prihvatljivosti (UA Day 2024) biće održan u Beogradu

Izvor: RNIDS

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,