BIZIT 2022

Imam firmu, želim domen

U PC#204 smo, u tekstu „Domen za po kući“, videli kako uz minimalne troškove možete imati e-mail adrese za članove porodice na svom in.rs domenu. Da vidimo kako za firmu napraviti osnovni Web sajt i koristiti e-mail na sopstvenom .rs domenu, uz cloud servise iz Office 365 ponude.

04_Domen 01Microsoft Office 365 obuhvata različite pakete usluga, počev od jeftinijih u koje su uključeni e‑mail, Web sajt, interni Web Portal, SkyDrive, Web Office (Word, Excel i drugi programi koji se koriste iz browser‑a), pa do onih skupljih u koje su uključeni alati za video konferencije, desktop Office 2013 licenca, veći prostor za skladištenje dokumenata i drugih fajlova i slično. U svakom slučaju, pretplata se plaća na mesečnom ili godišnjem nivou za svakog korisnika. Ideja iza Office 365 je da u jednom paketu pruži najčešće korišćeni set usluga koji se koristi u firmama, mada postoje paketi i za kućno korišćenje.

Da biste koristili e‑mail i formirali Web sajt, potreban vam je Internet domen. Čim se prijavite za Office 365, Microsoft će vam automatski dodeliti domen, recimo pctest.onmicrosoft.com, ako je za ime firme izabrano pctest. Sa tehničke strane, ništa drugo vam nije potrebno, ipak, iz mnogo razloga je bolje imati sopstveni domen i na njemu koristiti e‑mail, podići sajt i druge usluge. Pre svega, e‑mail adrese u hipotetičnoj firmi PCTest ozbiljnije izgledaju ako se koristi recimo petar.petrovic@pctest.rs umesto petar.petrovic@pctest.onmicrosoft.com. Slicno je i sa sajtom: www.pctest.rs umesto www.pctest.onmicrosoft.com. Uz to, u slučaju da iz bilo kog razloga promenite provajdera, pa umesto Office 365 pređete na drugi servis, morali biste da menjate domen, a to znači sve e‑mail adrese i adresu sajta.

Kupovina .rs domena

Slika 1. Office365 Admin Dashboard
Slika 1. Office365 Admin Dashboard

Na servis Office365 se prijavljujete na adresi www.office365.com. Ako na prijavnom formularu navedete da je username koji cete koristiti petar.petrovic a ime firme PCTest, odmah možete da koristite adresu petar.petrovic@pctest.onmicrosoft.com i sajt www.pctest.onmicrosoft.com. Kada se na www.office365.com ulogujemo koristeći petar.petrovic@pctest.onmicrosoft.com, na prvoj strani je opcija domains koju koristimo kada treba promeniti pctest.onmicrosoft.com domen u pctest.rs domen. Naravno, najpre treba registrovati i platiti pctest.rs domen.

Pročitajte i:  Šta vam sve treba za sajt i koliko to košta

Za 2149 dinara možete da registrujete .rs domen, npr. pctest.rs, ili za 899 RSD .co.rs domen, npr. pctest.co.rs (.co.rs domene mogu da registruju samo pravna lica), a na stranici rnids.rs/lat/spisak‑ovlašćenih‑registara se nalazi spisak ovlašćenih registara. Dobro je da izaberete registar koji nudi uslugu korišćenja njihovog DNS‑a i koji omogućuje izmene zapisa u u DNS‑u za vaš domen, pa se raspitajte pre kupovine. Kada registrujete domen, moraćete da sačekate neko vreme (nekoliko sati, nekada i duže) da bi domen bio vidljiv na Internetu.

Nakon prijavljivanja na www.office365.com izaberite opciju Manage domains for your website and email. U listi domena će stajati samo pctest.onmicrosoft.com. Kliknite na opciju Add a domain i počnite proces dodavanja novog, pctest.rs domena, klikom na Start now. Upišite ime domena (pctest.rs) i izaberite opciju Let Office 365 set up and manage DNS for you (Recomended). Nakon toga će vas Office365 pitati da li već imate e‑mail adrese i Web sajt na ovom domenu. U našem primeru, domen je nov, pa ćemo odgovoriti sa no na oba slučaja.

Slika 2. Verifikacija domena
Slika 2. Verifikacija domena

Sada dolazimo do dela gde treba da potvrdite da je domen pctest.rs zaista vaš – zato je bitno da registar kod koga ste kupili domen daje mogućnost da samostalno menjate DNS zapise. Office365 vas pita gde ste registrovali domen kako bi vam dao preciznija upustva. Izaberite General instructions i Office365 će vam dati uputstva u kojima traži da upišete MX ili TXT zapis na osnovu koga će proveriti da li imate kontrolu nad domenom tj. njegovim DNS‑om. Prijavite se na Control Panel kod registara kod koga ste kupili domen, pa dodajte tražene MX i TXT zapise po uputstvu koje je poslao Office365. Vratite se na Office365 sajt i kliknite na Verify. Može se desiti da promene neće biti vidljive odmah, već će biti potrebno da sačekate neko vreme. Dakle, budite strpljivi, a svakako proverite da li ste sve uneli ispravno u skladu sa uputstvom. Kada je provera završena, možete promeniti DNS‑ove za vaš domen sa onih koji upućuju na firmu kod koje ste registrovali domen na Microsoft‑ove DNS‑ove, sledeći uputstva na sajtu.

Pročitajte i:  Hipernet TV – novo mesto kućne zabave

Adrese na vašem domenu

Vaš novi domen će u listi biti markiran kao Verified i možete ga slobodno koristiti. Za početak, izaberite Add users, reset passwords, and more opciju. Kliknite na vaše ime a zatim sa desne strane kliknite na ikonu olovke kojom birate izmene za vaš korisnički nalog. Pored vašeg username‑a će biti drop lista u kojoj će se naći pctest.onmicrosoft.com ali i novi pctest.rs domen. Izaberite ovaj drugi i sačuvajte izmene. Od sada, za prijavljivanje na office365.com (kao i za druge Office365 servise) nećete više koristiti pera.peric@pctest.onmicrosoft.com već pera.peric@pctest.rs.

Probajte i da pošaljete e‑mail na adresu pera.peric@pctest.rs. Na office365.com sajtu kliknite na Outlook u meniju na vrhu prozora. Otvoriće se e‑mail klijent gde možete proveriti svoju elektronsku poštu i videti da li je poslata poruka stigla. Naravno, za slanje i čitanje e‑mail‑a možete koristiti i neki od popularnih programa kao što su Windows Mail, Outlook, Thunderbird kao i one na mobilnom telefonu ili tabletu (iOS, Android, Windows Phone itd).

Sajt na vašem domenu

Sada treba da podesimo i da se sajt vidi na adresi www.pctest.rs. Izaberite opciju Manage your public website, a zatim Change address. Iz liste izaberite www.pctest.rs. Sada možete paralelno da koristite oba domena, pctest.onmicrosoft.com i pctest.rs, a možete i da dodate nove. Na primer, ako ste registrovali i pctest.co.rs, možete i ovaj domen dodati u listu domena na isti način kao pctest.rs. Za svakog korisnika kog dodate možete izabrati koji će biti njegov osnovi e‑mail. Svejedno je da li će to biti ime@pctest.rs, ime@pctest.co.rs ili čak ime@pctest.onmicrosoft.com.

Pročitajte i:  Rusija, internet, cenzura i izolacija

Ako želite da korisnik dobije e‑mail bez obzira na to da li je poruka upućena na pera.peric@pctest.rs, pera.peric@pctest.co.rs ili pera.peric@pctest.onmicrosoft.com, izaberite Add users, reset passwords, and more opciju. Izaberite ime korisnika i sa desne strane kliknite na Manage email aliases. Dodajte u listu sve alternativne e‑mail adrese za tog korisnika. Možete čak dodati i varijacije e‑mail adrese kao što su peraperic@pctest.rs, pperic@pctest.rs, pperic@pctest.co.rs…

Slično kao u primeru Office 365 paketa, svoj .rs domen možete da koristite i sa drugim cloud rešenjima kao što je Google Docs. Posedovanje domena je privlačna i pristupačna opcija, ne samo za firme već i za pojedince, pa predlažemo da domen odmah izaberete. On može da se nađe u bilo kom adresnom prostoru, ali će u najvećem broju slučajeva to biti .rs domen, pošto je većina pretraga na Web-u vezana za lokalna tržišta.

www.rnids.rs

 Pavle Peković

(Objavljeno u časopisu PC#206)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,