Održan prvi forum BISEC 09

bisecU ponedeljak 25. maja održana je prva konferencija BISEC 09 u organizaciji Fakulteta informacionih tehnologija i Narodne banke Srbije. Tema konferencije bila je bezbednost informacija u IT sistemima banaka i finansijskih institucija. Kreatori zakona o elektronskom dokumentu, IT stručnjaci koji se bave informacionim sistemima u bankama, risk menadžeri i senior menadžeri u čijoj je nadležnosti bezbednost informacija, razgovarali su o standardima i bezbednosti informacionih sistema.

Osnovna ideja konferencije bila je da poveže bankarski sektor i sektor finansija sa jedne strane, kompanije koje nude IT rešenja u oblasti bezbednosti informacija sa druge strane, ali i da uključi akademske krugove koji se bave ovim problemom, sa ciljem da se analiziraju i diskutuju rešenja u ovoj oblasti, uzimajući u obzir najviše etičke standarde i najnovije tehnologije.

Konferenciju su otvorili guverner Narodne banke Srbije, Radovan Jelašić, i dekan Fakulteta informacionih tehnologija, prof. dr Dragan Domazet. O ulozi centralne banke govorio je direktor IT sektora Narodne banke Srbije, Nenad Novović, dok je profesor Fakulteta informacionih tehnologija u Beogradu i Univerziteta NYIT (New York Institute of Technology) dr Rade Mihajlović, predstavio kako funkcionišu sistemi banaka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pročitajte i:  FTC istražuje investicije Microsoft-a, Amazon-a i Alphabet-a u startup kompanije za AI

Fakultet informacionih tehnologija predstavio je i svoj Master program u oblasti bezbednosti informacija, koji po prvi put kreće u oktobru ove godine. O programu studija govorio je profesor FIT-a, istovremeno i profesor Univerziteta NYIT, dr Nedžad Mehić. Zakon o elektronskom dokumentu predstavljen je od strane Nebojše Vasiljevića, pomoćnika Ministarke za telekomunikacije i informaciono društvo, a o njegovoj primeni govorio je Boris Stevanović iz Narodne banke Srbije.

Partneri foruma BISEC 09 bile su kompanije koje nude najkompetentnija rešenja u ovoj oblasti: IBM, Microsoft, MDS informatički inženjering, Pakom grupa, Net Set i QVOUCHER. Oni su predstavili svoja rešenja za bezbedno rukovanje informacijama u bankarskom sektoru, a nakon zanimljivih prezentacija, posetioci skupa učestvovali su u interesantnoj panel diskusiji.

Update: Na adresi www.bisec.rs/gallery možete videti galeriju sa BISEC foruma.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,