Top50 2023

Održan sedmi MoMo, predstavljen Firefox OS

U prostorijama Kulturnog centra Grad, danas je održan sedmi po redu Mobile Monday, iza čije organizacije stoji SEE ICT.

firefoxos
Photo: Telenor

Imajući u vidu da će Srbija biti u prvoj turi zemalja koje će krajem godine dobiti Firefox OS telefone, zahvaljujući globalnom partnerstvu kompanije Telenor sa Mozilla Fondacijom, Firefox OS bio je glavna tema ovog “mobilnog ponedeljka”.

O tome kako funkcioniše Firefox OS govorio je Alex Lakatos, ispred Mozille, koji je istakao da je cilj Fondacije da stvari pogura napred, što svojim OS-om žele da učine u mobilnom svetu. Pri pravljenju ovog OS-a, glavne ideje su bile otvorenost i stavljanje kontrole u ruke korisnika, a Lakatos je sa prisutnima podeli i neke praktične savete, kao na primer taj da je potrebno dve nedelje kako bi aplikacija za Firefox OS prošla proces verifikacije i stigla u Mozillinu prodavnicu aplikacija.

O tehničkim detaljima pravljenja aplikacija prisutnima je više govorio Olav Nymoen iz kompanije Comoyo, dok je Nemanja Žilović, ispred kompanije Telenor, najavio “Developers` Day” celodnevnu radionica na temu kreiranja aplikacija za Firefox OS.  Detalje o prijavi za radionicu koja će se održati 8. juna možete pronaći ovde.

Iako nije najavljeno uređaji kojih sve proizvođača će krajem godine stići na naše tržište, prisutni su se na Mobile Mondayu mogli upoznati sa Geeksphone uređajima, čije mogućnosti su demonstrirali predstavnici Mozilla zajednice u Srbiji.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

One thought on “Održan sedmi MoMo, predstavljen Firefox OS

Comments are closed.