Održan STARTUP LiVE Novi Sad #1

Međunarodna konferencija posvećena mladim preduzetnicima, STARTUP LiVE Novi Sad #1, prvi put je organizovana u Novom Sadu, u periodu od 12. do 14. aprila ove godine u podsticajnom ambijentu kongresnog kompleksa CePTOR na Furškoj gori (Andrevlje).

novisatstartNa događaj se prijavilo preko 90 učesnika koji su formirali 17 odličnih timova sa zanimljivim, perspektivnim i inovativnim projektima.

Tokom prvog dana, pitcheri su imali zadatak da u 90 sekundi predstave svoj projekat i da obrazlože šta im je potrebno od resursa da bi se projekat razvio.

Tokom druga dva dana konferencije, učesnici su imali priliku da prisustvuju predavanjima i mentorskim sesijama preko 25 vrhunskih domaćih i stranih stručnjaka. Oni su učesnicima pojasnili sve bitne segmente koji su potrebni za razvoj, unapređenje i realizaciju startup projekata i dali im smernice kako da njihov projekat ostvari svoj maksimalni profesionalni i komercijalni potencijal.

Nakon tri dana intenzivnog rada na projektima, u nedelju, 14. aprila na finalnoj večeri, svaki tim je dobio četiri minute da pred stručnim žirijem, investitorima i publikom predstavi svoj projekat. Tokom ocenjivanja, žiri je ocenjivao inovativnost projekta, mogućnost za njegovu realizaciju, uverljivost prezentacije, kao i koliko je sam tim uznapredovao od inicijalne ideje do završnog pitcha.

Za pobednika STARTUP LiVE Novi Sad #1 događaja proglašen je tim CITRUS sa projektom ”Light show on long boards” koji je osvojio najviše pozitivnih reakcija žirija, mentora i publike. Kao prvu nagradu, dva člana tima će imati priliku da svoj startup predstave evropskoj publici na velikom internacionalnom događaju Pioneers Festival koji će se u periodu od 29. do 31. oktobra održati u Beču. Pored glavne nagrade, CITRUS je osvojio i Wild Card za majski LAUNCHub Accelerator Program kao i besplatan dizajn logotipa, vizitke i memoranduma (ONLINE Solutions doo).

Druga nagrada, mesec dana u TechSquare Prague, pripala je timu ATENDRA za servis za organizaciju i promociju događaja, i povezivanje učesnika korišćenjem mobilnih uređaja. Osim ove nagrade, tim je osvojio i mogućnost da svoj unapređeni projekat predstavi na FundraiseIT 2013.

Treću nagradu, mesec dana u The Spot Creative Space-u u Bratislavi, osvojio je tim SPY BUGS (ElectronicSoft) za projekat ometača bežičnih minijaturnih slušalica/bubica radi sprečavanja prevara na ispitima. Takođe, GreenDesign ih je nagradio sa 10.000 RSD kredita za logo dizajn.

Osim navedenih nagrada, sva tri tima su dobila i godišnju pretplatu na Yanado – alat za kolaboraciju za startup-e.

STARTUP LiVE Novi Sad #1 je veoma uspešno i na zadovoljstvo svih učesnika, kako takmičara tako i domaćih i stranih stručnjaka, organizovalo Udruženje građana “e-Front” uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Trodnevna konferencija je produbila veru u postojanje i mogućnost daljeg razvitka startup scene u Srbiji.

Ovo je bio drugi u nizu STARTUP LiVE projekata u organizaciji Udruženja građana “e-Front” u Srbiji (prethodni je organizovan u Beogradu prošle godine, od 20. do 23. aprila), a Udruženje već priprema naredne interesantne projekte i događaje u sferi IT-a i preduzetništva.

Facebook komentari: