Održana “Noć istraživača”

Noc istrazivaca 01U Beogradu je, drugu godinu za redom, obeležena „Noć istraživača“, manifestacija koja se od 2005. godine održava u celoj Evropi svakog četvrtog petka u mesecu septembru, i koja ima za cilj popularizaciju nauke.

Knez Mihailova ulica je bila prepuna zaljubljenika u nauku koji su, uz pomoć istraživača, izveli više od 10.000 eksperimenta. Hiljade ljudi svih uzrasta je šetalo i nosilo molekul DNK u epruvetama, ljigavce i komete u čašicama, figurine od gline, zapise zemljotresa koji su sami izazvali. Drevne zgrade u centru grada takav prizor nikada pre nisu videle.

Noc istrazivaca 03Za „Sastanak na brzaka“, kratak razgovor sa našim poznatim naučnicima,  termini su bili popunjeni već u prvih pola sata. Zvezde večeri  su bili dr Edi Bono, Milka Canić, prof. dr Marija Guć-Šćekić, doc. dr Dragana Ilić, dr Miloš Jovanović, Vladimir Jovanović, prof. dr Aleksandar Ljubić, Milica Pucar, prof. dr Mirjana Rašević i prof. dr Ljubiša Topisirović, koji su strpljivo odgovarali na postavljena pitanja svojih sagovornika.

„Evropsko ćoše“ u Francuskom institutu posetili su gospodin Vincent Degert, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, gospodin François-Xavier Deniau, ambasador Francuske u Srbiji  i prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, i u svojim obraćanjima dali podršku ovoj manifestaciji.

Noc istrazivaca 02Radoznalost, uzbuđenje i razdraganost koje su se videle na licima posetilaca “Noći istraživača”, govore da su Beogradu potrebne i ovakve manifestacije.

PC Press

Facebook komentari: