Održana panel diskusija „Kako do bezbednijeg Interneta?“ u organizaciji RNIDS-a

U sklopu obeležavanja manifestacije „Evropski mesec sajber bezbednosti“, koji se održava tokom oktobra, Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) je organizovala skup pod nazivom „Kako do bezbednijeg Interneta?“

PCPress.rs Image

RNIDS nastavlja da doprinosi evropskoj kampanji već šestu godinu za redom. Cilj kampanje jeste podizanje svesti o bezbednosti na Internetu. Događaj je održan u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu. Na skupu su domaći internet stručnjaci govorili o trenutno najvećim izazovima internet bezbednosti u Srbiji i svetu.

Izlaganja su imali Danijel Sokolović, ekspert za bezbednost u firmi AST u Nišu, Vladimir Marić, direktor firme „Mrežni sistemi“ u Beogradu, kao i Žarko Kecić, rukovodilac Sektora IKT servisa u RNIDS-u. Skup je moderisao Slobodan Marković, tehnički savetnik za digitalnu upravu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

PCPress.rs Image

Nakon uvodnih izlaganja, nastavljeno je sa panel diskusijom. Bilo je reči o vrstama napada, koliko su izloženi uređaji povezani na Internet i koliko su česti, da li su antivirusni softveri u stanju da izađu na kraj sa svim vrstama pretnji? Takođe, puno je pažnje posvećeno proceni bezbednosnih izazova u bliskoj budućnosti, te naglašeno koliko će ta problematika biti dodatno usložnjena sa dramatičnom ekspanzijom velikog broja uređaja povezanih na globalnu mrežu (Internet of Things), uvođenjem IPv6 protokola i sa inovacijama u oblasti veštačke inteligencije.

Pročitajte i:  Digital Day 2024: Oblikujte budućnost veštačke inteligencije

Skup „Kako do bezbednijeg Interneta?“ je deo redovnih edukativnih aktivnosti RNIDS-a, namenjenih članovima srpske internet zajednice.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,