ePlaneta

OKI kancelarija

PCPress.rs ImageNovi OKI‑jev multifunkcionalac MB4512dn iznenađuje mogućnostima i agilnošću. Pritom ne košta mnogo, a krije i neka dodatna iznenađenja…

Talas obnove proizvodnog portfolija japanskog OKI‑ja kako novim modelima štampača, tako i multifunkcijskih uređaja, polako zapljuskuje i naše obale. Prvi nam je stigao monohromatski MFP model MB451dn zasnovan na LED tehnologiji, pouzdan i praktičan skener, neizostavna faks jedinica (još uvek potrebna poslovnim korisnicima) i mogućnost jednostavnog kopiranja dokumenata. Novi multifunkcionalac je, kako OKI navodi, namenjen manje zahtevnim poslovnim korisnicima i radnim grupama koje čini najviše pet korisnika.

Kada je dizajn uređaja u pitanju, OKI‑jevi inženjeri nisu puno rizikovali. Držali su se oprobanog i uspešnog recepta koji predviđa integraciju A4 štampača u donjem delu, kome je potrebno svega pet sekundi da odštampa prvu stranicu. Vreme zagrevanja u potpunosti isključenog uređaja je 60 sekundi, dok se iz stanja mirovanja štampač budi za 25 s. Najviša rezolucija štampe je 600×600 tačaka po inču, što je dovoljno za kvalitetne otiske dokumenata i grafikona. Najprijatnije nas je iznenadila brzina štampača od odličnih 29 odštampanih strana u minutu. Još lepše zvuči podatak da je automatska dvostrana štampa deo standardnog paketa opreme, čineći MB451dn pravim štedišom papira. Štampač raspolaže standardnom ulaznom fiokom kapaciteta 250 listova papira, kao i dodatnom fiokom za specijalne vrste papira – koverte, nestandardne formulare itd., a koja je kapaciteta 100 listova. Kapacitet izazne fioke je solidnih 150 listova.PCPress.rs Image

Druga važna komponenta MFP uređaja MB451dn je skener smešten neposredno iznad štampača. Dokumente formata A4 ili manjeg skenira rezolucijom do 600 tačaka po inču i ima ADF koji prima pedeset dokumenata i omogućava dvostrano skeniranje. Brzina skeniranja ograničena je na deset strana u minutu za dokumenta u boji i 37,5 strana u minutu kada se skeniraju monohromatski dokumenti. Digitalni otisak skeniranog dokumenta može se sačuvati na računaru u više različitih formata, od kojih su najinteresantniji JPEG, TIFF, XPS i PDF, a može se istovremeno i poslati elektronskom poštom, faksom, snimiti na USB disk koji se priključuje na za to predviđenu utičnicu, ili učitati na FTP server. Funkcija kopiranja dokumenata se sama nameće, a korisnik prvu kopiju dobija posle svega 11 s. Ostale se „izbacuju“ brzinom od 29 strana u minutu, a broj kopija istog dokumenta ograničen je na 99.

MB451dn se s računarom povezuje putem USB priključka na poleđini, dok se na postojeću računarsku mrežu povezuje putem LAN utičnice. Uređajem se može upravljati i direktno, putem kontrolnog panela smeštenog na prednjoj strani. Pažnju najviše privlači LCD ekran s belim pozadinskim osvetljenjem čiji se nagib može podešavati, dok se sadržajem prikazanim na ekranu upravlja četvorosmernim tasterima i tasterom OK u sredini. Numerička tastatura i specijalni tasteri za brzo pokretanje najčešćih funkcija takođe su deo standardnog kontrolnog panela, intuitivno su raspoređeni i jednostavni za upotrebu.

Najlepše smo ipak ostavili za kraj. I pored naprednih funkcija koje multifunkcijski uređaj MB451dn ima, njegova cena je vrlo pristupačna i iznosi oko 200 evra. Domaći distributer proizvoda kompanije OKI, Original grupa, uz svaki kupljeni uređaj poklanja i monohromatski LED štampač OKI B2200. Na vama je samo da prepoznate odličnu priliku i što pre je iskoristite!

Novak Jovanović

(Objavljeno u PC#191)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,