BIZIT plus

Okrugli sto otvorio goruća pitanja o primeni Zakona

Za okruglim stolom organizovanim u okviru nedelje prava javnosti da zna diskutovalo se o problemima koji koče primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Kao glavni uzroci smatraju se neznanje i nedostatak političke volje da se po njemu postupa. U diskusiji su učestvovali Poverenik Rodoljub Šabić, Jacquelyn Williams-Bridgers, direktorka projekta za odgovornu vlast, Stanojla Mandić, zamenica poverenika, Rosana Lemut Strle, bivša zamenica poverenika Slovenije, kao i profesori univerziteta, članovi društva sudija i sudije Upravnog suda.

PCPress.rs Image

Poverenik upozorava da je prilikom izmene zakona potrebno dati jasne razloge zašto se iz primene postojećeg isključuju državna preduzeća.Takođe se pitao da li javnost ima pravo da zna zašto neko preduzeće koje finansira država u isto vreme sponzoriše neki klub. S tim u vezi Poverenik je podsetio na “sad već famozni“ ugovor o pružanju usluga upravljanja Železarom Smederevo sa HPK Management iz Beograda i HPK Engineering B.V. iz Amsterdama. Tada su nadležni, pozivajući se na odredbu Zakona o zaštiti konkurencije, uvid u sadržinu ovog ugovora, zaključenog sa ekipom kontroverznih biznismena, uskratili i javnosti i Povereniku. „Nedavno je u javnosti odjeknula priča o katastofalnim efektima tog ugovora i da je ta godina poslovanja izvesno jedna od najgorih u istoriji Železare”.

Da nije sporno da su oni koji posluju sa većinskim državnim kapitalom dužni da bez izuzetka postupaju po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, slaže se i bivša zamenica poverenika Slovenije Rosana Lemut Strle. Vođena iskustvom iz svoje zemlje, navela je da daleko veći obim obveznika koji moraju da postupaju po odredbama zakona, ne samo javna i državna preuzeća, ima već tu obavezu, a u nekim situacijama imaju čak i banke.

Profesor Pravnog fakulteta Stevan Lilić navodi da pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja nije pravo već sloboda, te da je svaka intervencija kojom se oštrica postojećeg zakona otupljuje loša za borbu protiv korupcije.

Facebook komentari: