BIZIT plus

Olimpijske igre u Pjongčangu na meti hakera

Pre početka otvaranja Zimskih olimpijskih igrara, došlo je do problema u glavnom press centru, koji su rezultovali padom Wi-Fi mreže. Organizatori Zimskih olimpijskih igara istražuju da li se iza ovoga krije cyber napad.

PCPress.rs Image

Zbog pomenutog problema i mogućnosti cyber napada, televizori u press centru povezani na internet nisu funkcionisali, a Pyeongchang 2018 je morao zatvoriti i svoj sajt za korisnike, pa je veliki broj njih ostao uskraćen za mogućnost štampanja svojih ulaznica za događaj. Organizatorima je trebalo celih 12 sati da otklone problem, nakon čega je, u osam ujutru, zvanični sajt ponovo proradio.

Još tokom organizovanja igara, bio je istaknut strah od mogućeg cyber napada, a posebno je etiketirana Severna Koreja. Predstavnik organizacije Olimpijskih igara u Pjongčangu je istakao da ne mogu da spekulišu o razlozima koji se kriju iza ovih tehničkih problema, ali da su ove igre verovatno bile meta hakera.

PCPress.rs Image

Ipak, iz organizacije su izjavili da, iako je ovo uticalo na njihove nezaštićene sisteme, nikako nije uticalo na celu ceremoniju. Dodali su da nijedan događaj nije ometen niti ugrožena sigurnost bilo kog sportiste ili gledatelja.

Izvor: The Gurdian

Facebook komentari: