Facebook određuje kojoj društvenoj klasi pripadate

Facebook je pronašao različite načine za utvrđivanje različitih stvari kada su korisnici u pitanju, a uskoro bi to moglo da važi i za društvenu klasu kojoj pripadaju, te se radi o metodi koja je, kako kažu iz kompanije, prilično sofisticirana, i na kojoj bi mogli da mu pozavide i neki web-sajtovi čija je glavna preokupacija upravo društveni status.

PCPress.rs Image

Naime, stručnjaci iz kompanije Facebook planiraju algoritme veštačke inteligencije, koji bi bili trenirani tako da zaključuju da li neki korisnik pripada radničkoj, srednjoj, ili pak višoj klasi, a na osnovu različitih faktora koji bi uključivali podatke poput toga sa koliko se uređaja određeni korisnik loguje, budući da više pametnih mašina podrazumeva ili ogromno bogatstvo, ili pak veliki broj rođaka, prijatelja, te komšija čiji se uređaji koriste kada ponestane tema za razgovor. Drugi faktori, koji su nešto precizniji, uključuju podatke o putovanjima, nivo obrazovanja, te lokaciju na kojoj korisnik provodi najviše vremena.

PCPress.rs Image

Još uvek nije potpuno jasno da li se ovaj metod tek razvija ili je već u upotrebi, ali je jasno na koje načine Facebook u budućnosti planira da grupiše svoje korisnike, a kako bi ima prikazivao ciljane marketinške sadržaje, te im omogućio da dođu do onoga što im klasni džep dozvoljava. Tako će kompanija moći da prati i digitalne otiske svojih korisnika, te na osnovu toga, na primer, utvrdi da li neko želi i može da putuje, nakon čega će taj korisnik dobijati više reklama koje se odnose na putovanja, te će biti smešten u grupu onih kojima takvi izdaci ne predstavljaju luksuz.

Pročitajte i:  Facebook koristi AI kako bi pojačao algoritam za video zapise

PCPress.rs Image

Ako ovaj metod zaživi, Facebook će morati da povede računa da funkcioniše u skladu sa Evropskim zakonom o zaštiti ličnih podatka, te će na osnovu toga korisnici moći da odbiju da budu deo ovog marketinškog plana, a kompanija će morati da obezbedi dokaze da je do nekih podataka došla na način koji je propisan pomenutim zakonom.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,